Perkara Yang Perlu Di Ambil Kira Sebelum Install Ubuntu Secara Manual


Beberapa perkara secara umum sebelum anda berkecimpung dalam dunia ubuntu atau dunia linux~

1- Pastikan anda berminat dengan skill try n error. Ini penting kerana adakalanya setting yg dibuat tak menjadi(error).

2- Jika boleh pastikan anda tak berminat(menyampah) dengan windows & kaum kerabat. Senang kata semua yg berbayar & banyak digunakan.

3- Pastikan network pada suasana kerja/rumah anda mengizinkan. Segala update hanya boleh dilakukan dengan line internet sahaja.

4- Jika anda taksub dengan satu software sahaja, Ubuntu mungkin tak sesuai untuk anda. Sepanjang pengalaman saya anda takkan menjumpai Eudora, Incredible Mail, WM player, Office Suite & segala perisian berbayar di dalam Windows dlm Ubuntu

5- Walaupun Ubuntu Hardy Heron menjadi semakin friendly(klik n drag), dos prompt masih mendominasi OS ini. Pastikan anda tak fobia dengan command prompt.

Tapi sekarang ni tak susah dah nak install ubuntu anda boleh menggunakan sistem wubi boleh ikuti tutorial kat sini http://forums.ubuntu.com.my/viewtopic.php?f=9&t=459&sid=6bc9e9b7ce2622288297b07219040c5f

So.ia akan jadi 2 boot linux ubuntu dan windows~aku pun pakai 2 boot juga skrg ni~

Posted on August 21, 2008, in Linux Dan Windows, My Linux and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: