Mission Ku Complete Jua Akhirnya


Ok semalam aku mencoret dan mencari2 bagaimana untuk install metatrader atau meta4 di ubuntu walaupun melalui wine..akhirnya aku gembira hari ini kerana dapat menjalankan ku meta4 untuk trading FOREX…sebelum ni avafx je dapat kini aku dpt 2 broker..cuma marketiva je tak dapat huhuh..kat ubuntu ini huhuhuhu sebelum ni aku dah servey cam ner tapi aku gagal nak lakukan akhirnya kebetulan tadi aku buat duo boot ubuntu dan windows crystal..hardisk 40G ni aku bahagi 20G utk ubuntu dan 20G untuk windows..tak dpt buat kat terminal dengan taip command tu aku terus jer copy dari file di windows terus masuk ke wine/windows huhuhu apapun semua kerja aku leh buat 100% kat ubuntu..

Tadi aku format hardisk 40G ni mula2 install windows crystal pastu install ubuntu jadi duo boot huhuhu aku sekarang ni bukan nak pakai sangat windows aku dah menyampah ngan spyware dan virus yang menganggu kerja ku jua~aku beralih angin ke linux..dan nak kenal,belajar dan tahu program di ubuntu~aku servey2 ubuntume atau ubuntu muslim pun menarik gak adeees cam ne nak convert masih dalam pencarian~

Cara yang aku buat untuk install meta4 kat ubuntu melalui wine kemudian aku copy semua fonts dari drive windows yang aku setup di drive khusus untuk windows pastu buka folder wine aku paste kat folder fonts dan file mfc4 ke /WINDOWS/system32/ dalam wine..tade lah susah kalau tak faham tinggalkan komen atau di shoutbox yerk huhuhuhu

Broker yang cadangkan adalah FXOPEN happy trading~

Anda perlu tahu untuk membuat duo boot~

Sekiranya anda menggunakan Ubuntu 8.04 desktop CD mase kat disk partition phase pilih ‘manual partitioning’

buat sekurang2nya 2 partition nie

/ <– mesti ada:root tree folder
/swap <– mesti ada:swap file partition
/home <– optional:untuk dokumen anda jika anda melakukan proses reinstallation linux partition ini sudah di asingkan

kemudian ubuntu akan install GRUB di Master Boot Record (MBR) di HDD C:\ @ sda1
tetapi akan merujuk kepada fail bootloader di E:\ @ sdb1

dalam Linux tiada folder yang di panggil C,D,E tetapi menggunakan istilah
sd*1

contohnya:
sda1 = partition pertama dalam HD pertama
sda5 = partition kedua dalam extended partition dalam HD pertama
sda6 = partition ketiga dalam extended partition dalam HD pertama
sdb1 = partition pertama dalam HD kedua
sdb5 = partition kedua dalam extended partition dalam HD kedua
sdb6 = partition ketiga dalam extended partition dalam HD kedua

p/s: jika tidak berjaya saya nasihatkan anda buat sekali lagi kerana GUI manual partitioning dalam Ubuntu masih baru dan masih ada bug yang perlu di perbaiki

Posted on August 21, 2008, in Linux Dan Windows, My Linux and tagged , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Sy pun sama nak guna ubuntu untuk forex nih..malas dng virus di windows.Tapi payah nak install software dalam ubuntu nih kena try juga.Saya rasa sy nak guna cara sama untuk coopy files fonts dari windows ke WINE font.You bidang IT ke.Boleh kenalan dalam forex nih sikit.

    T.kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: