Linux: Anda perlu teroka !


Jangan ketinggalan untuk kita sama-sama belajar dan meneroka dunia linux,tapi aku memilih UBUNTU sebagai biliknya kerana apa? sebab lebih mesra pengguna dan antara Distro yang paling top hit masa kini.

Kenapa aku juga meneroka dunia linux ? Baca kisahku di http://smshotcafe.com/v2/kisahku-dengan-ubuntu/

Kini sudah banyak kita boleh belajar dan dapatkan info2 terkini dalam bahasa melayu yang dapat membantu kalian.

Kalau dilihat dari segi pekembangan UBUNTU sekarang ni semakin mantap cuba kita ikuti bagaimana DELL juga mengeluarkan lagi produk UBUNTU boleh ikuti di pautan ini http://melayubuntu.blogspot.com/2008/08/dell-mengeluarkan-lagi-produk-ubuntunya.html

Sekarang aku turut bangga juga bila orang kita dah boleh tubuhkan satu komuniti pengguna UBUNTU untuk sama2 berkongsi maklumat dan memberi bantuan kepada pengguna.Kini sudah pun hangat dibeberapa IPT Malaysia dalam mempromosikan agar pengguna UBUNTU akan lebih bertambah..Apa yang kita harapkan semoga kita dapat panjangkan maklumat ini dan mendapat support dari company2 besar dalam sama2 menjayakan program ini terutama dari segi kewangan.Maklumat lanjut anda boleh ke http://melayubuntu.blogspot.com/2008/08/program-ubuntuipt-banner.html dan http://www.ubuntuseekers.co.cc/

Cuba anda lihat gambar di bawah ini ~Olimpik memalukan Windows Beijing 2008

Dari maklumat yang saya dapat dan gambar yang diambil dari internet. Beberapa orang pengunjung yang menyaksikan perasmian Olimpik Beijing China 2008 dari dalam stadium telah merakamkan sesuatu di luar jangkaan.
Ini bukan berkaitan dengan celanya persembahan tarian, pemain drum atau apa-apa persembahan lain. Tapi ini berkaitan Windows! Ketika perasmian Olimpik berlangsung terdapat skrin besar yang memaparkan acara program dan beberapa tayangan.

Tapi apa yang melucukan adalah Windows yang selama ini yang kita tahu penuh dengan pepijat, lemah keselamatan dan banyak virus telah pun secara tak sengaja mengeluarkan Blue Screen Of Death (BSOD). Untuk pembaca yang kurang tahu BSOD adalah skrin biru yang keluar apabila Windows mengalami kerosakan pada sistemnya (kebanyakkan berlaku akibat kegagalan perkakasan dan juga data yang rosak pada cakera keras).

Bayangkan kesan BSOD yang terpapar pada sukan Olimpik, ini bukan sahaja memalukan Windows kerana tidak stabil. Malah pada pandangan saya, mungkin orang yang melihatnya akan memikir untuk menulis perisian dalam Linux pula.

Apapun aku tetap menyokong dengan penggunaan UBUNTU dikalangan orang melayu.

Advertisements

Posted on August 14, 2008, in Linux Dan Windows, My Linux and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: