Cara membuka file tar.gz dan .zip di Ubuntu


Ini adalah contoh yang penah aku lakukan so,ini sebagai notaku untuk dikongsikan bersama.

Untuk cekap berinteraksi dengan ubuntu atau linux kita kena selalu berinteraksi hehehe~so caranya dengan menaipkan command sudo kat ubuntu anda~kaedah sama rajin bercakap tu pasti akan leh jadi pidato gak hahaha~

Kalau anda bosan dengan cabaran command ni dan serabut otak pakai saja windows~hahaha ada macam2 versikan~hanya petik2 ajakan~

Ok dalam dunia linux ni tak lepas dari menggunakan command sebagai interaksi walaupun ada hanya petik ngan mouse utk senang~

Kalau zaman windows aku masih ingat install dan reinstall windows 95 dan 98 ketika itu aku perlu tahu juga command DOS tapi masa tu aku juga hentam kromo jerk~kalau masa ni biasa guna program NC7 icon cam player gitu..cuma aku sempat windows 95 ni tak lah lama~masa tu aku pakai pentium 1 di akhir tahun 1997 ketika tu kepeningan juga aku main hentam2 windows 95 perlukan byk driver tak cam zaman skrg kebykkan auto aja~tapi sayang gak aku tak simpan cd windows 95 kat mane yerk leh pakai lagi tak~

Ni command untuk kita memasukkan themes wordpress atau nak masukkan dan pindahkan serta extract file .tar.gz atau .zip

root@smshotcafe:~# /opt/lampp/lampp start <—-untuk menghidupkan LAMPP atau XAMPP yang telah kita install sebagai web server.

smshotcafe@smshotcafe:~$ cd mydata/new_download/ <—yang BlueSkys.tar.gz yang tersimpan dalam folder mydata/new_download

smshotcafe@smshotcafe:~/mydata/new_download$ ls -l BlueSkys.tar.gz

smshotcafe@smshotcafe:/opt/lampp/htdocs/wordpress/wp-content/themes$ cd

smshotcafe@smshotcafe:~$ cd mydata/new_download/

smshotcafe@smshotcafe:~/mydata/new_download$ ls -l BlueSkys.tar.gz
-rw-r–r– 1 smshotcafe smshotcafe 281271 2008-08-12 16:37 BlueSkys.tar.gz

smshotcafe@smshotcafe:~/mydata/new_download$

untuk copy file ke directori themes

smshotcafe@smshotcafe:~/mydata/new_download$ sudo cp BlueSkys.tar.gz /opt/lampp/htdocs/wordpress/wp-content/themes

smshotcafe@smshotcafe:~/mydata/new_download$

untuk extract file

smshotcafe@smshotcafe:~$ cd /opt/lampp/htdocs/wordpress/wp-content/themes

smshotcafe@smshotcafe:/opt/lampp/htdocs/wordpress/wp-content/themes$ sudo tar xvzf BlueSkys.tar.gz

smshotcafe@smshotcafe:/opt/lampp/htdocs$ sudo tar xvzf v1.tar.gz

smshotcafe@smshotcafe:/opt/lampp/htdocs$ ls -l v1.tar.gz

Error establishing a database connection <–dah ada mysql telah menggunakan port yang sama dengan lampp

Menukarkan permission untuk wordpress /opt/lampp/htdocs/ gunakan cd command

smshotcafe@smshotcafe:~$ cd /opt/lampp/htdocs/

smshotcafe@smshotcafe:/opt/lampp/htdocs$

and use chmod og+w command to give a write permission to the wordpress directory.

Posted on August 13, 2008, in My Linux and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: