Remove Dan Copy Folder Dalam Ubuntu


Aku ni bosan tul la ngan windows ni ada2 je spyware ni..bosan tul..kekadang tenet jadi lembab jerk..ok tukar angin linux seketika adooi lama tinggal ni command pun lupa dah kena asah balik..kebetulan ramai aku jumpa ramai blog geng2 ubuntu lam bahasa melayu,jadi semangat plak untuk mendalami..

Aku kena kumpul balik command2 sudo utk ubuntu yang aku dah lupa ni adooi

Command Untuk Nak Delete Folder yang tak dapat delete/remove kat ubuntu

root@smshotcafe:~# sudo rm -r “nama folder yang nak delete”

Ni kalau kita nak move folder atau copy folder taip mender ni kat terminal

Open Nautilus as root in order to be able to write to /usr. Hit Alt + F2 and type

gksudo nautilus

Ni misalnya kita download file tar.gz dari site kita buat dulu folder kat mana kita simpan tu misalnya kita buat folder seperti mydata/new_download
misalnya kita download xampp atau apa2 tar.gz baru kita nak extract kat mana2

sofwat@smshotcafe:~$ cd mydata/new_download/
sofwat@smshotcafe:~/mydata/new_download$ ls -l xampp-linux-1.6.7.tar.gz
-rwxr-xr-x 1 root root 584545454254 2008-08-01 21:25 xampp-linux-1.6.7.tar.gz
sofwat@smshotcafe:~/mydata/new_download$

Command ini untuk kita letakkan kat mana file tu selepas extract

sofwat@smshotcafe:~/mydata/new_download$ sudo cp xampp-linux-1.6.7.tar.gz /opt
[sudo] password for sofwat:
sofwat@smshotcafe:~/mydata/new_download$

Proses extract
sofwat@smshotcafe.com:/opt$ sudo tar xvzf xampp-linux-1.6.7.tar.gz

The xampp-linux.1.6.2.tar.gz file will be extracted to ‘lampp‘ directory.

To check the result, go to ‘lampp’ directory using ‘cd’ command and check the content using ‘ls -l‘ command.

Start the server

To run the xampp server, type ‘sudo ./lampp start‘.

Test it.

Open your browser program and type ‘localhost‘. If you have the screen below, you’ve xampp run in your system already.

To stop the server, type ‘sudo ./lampp stop’.

Sebelum terlupa aku ada jumpa kalau kita nak abik file mp3 kat web tertentu utk download

Now, let’s try a trick.

Syntax: ?….? (find directories).

Usually, mp3 files are uploaded into “Index Of” directory.

Now, open your web browser and type www.google.com

Type “?index of? mp3” in URL box and press Enter.

It mean “find directories that contain mp3 files.

Posted on August 6, 2008, in Linux Dan Windows and tagged . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. I cannot understand!!!! is there any english version of this page????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: