Memprofesionalkan blog


Waah bagaimana yea untuk memprofesionalkan blog kita..sebenarnya planning ni telah lama aku idam2kan tapi apakan daya kesuntukan masa untuk memfokuskannya.

Maksud aku adalah untuk mendapat ranking atau tempat yang teratas di mesin pencarian atau search enjin a.k.a pakcik google ke makcik yahoo ke..walaupun bukan sekadar berada  di atas bahkan berada di muka depan pun jadilah berdasarkan kata kunci atau kita peka dengan perkembangan semasa.

Beberapa tools kita perlu tahu seperti SEO,feedburner,digg,backlink dan sebagainya..apapun aku akan cuba study dan kaji secara mendalam lagi sementara ada masa untuk menaikan ranking.Kalau kat blog lama aku dulu aku rajin gak update masa tu visitor leh cecah sehingga 1000 pelawat..pastu aku tade masa nak update masa tu org hangat membicarakan tentang FOREX dan hukum forex.kemudian menurun dan terus turun jer..

Ni pun lama gileer aku tak menulis blog kekadang malas—tade mood–tak bersemangat lew ish macam2 alasan lah kalau dah dikatakan malas.tapi aku suka je pantau dan baca blog orang mana yang berkenan..aku tgk pun skrg ni dari tahun ke tahun semakin blogger kita tumbuh cam cendawan gak. .ada macam2 cerita..hingga kes blog ni pun leh masuk mahkamah tau cam kes Raja Petra Kamarudin.

Lagipun skrg ni blog pun dijadikan salah satu kerja sekolah untuk budak2 universiti agar pandai buat blog hehehe..

Pemerhatian aku kalau bidang blog dulu ramai dipelopori oleh indonesia kalau nak cari apa kebenda lam bahasa melayu..tapi kini dah ramai dah org msia dah pandai semua buat blog..tahniah2 teruskan usaha murni~

Posted on July 26, 2008, in Catatan SMShotCafe and tagged . Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: