Batal MoU pengajian tak laku


TIDAK laku dan kurang mendapat perhatian sektor pekerjaan dikenal pasti punca utama kerajaan membatalkan memorandum persefahaman (MoU) antara institut pengajian tinggi tempatan dengan universiti tersohor di Mesir iaitu Universiti Al-Azhar.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Idris Harun, berkata pihaknya bukan sengaja membatalkan MoU itu tetapi menyedari pasaran pekerjaan berkaitan kursus Pengajian Islam sangat tipis malah tidak memenuhi tuntutan sektor sedia ada.

“Apabila kita mengkaji kehendak dan kemahuan pasaran khususnya (ke atas) graduan yang sudah keluar mendapati antara kursus yang kurang mendapat perhatian ialah mengenai Pengajian Islam selain kursus Teknologi Komunikasi Maklumat (ICT).

“Jadi, kementerian perlu mengawal perkara ini, justeru mengehadkan kursus kerjasama yang dipohon beberapa institut pengajian tinggi,” katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, semalam.

Beliau berkata demikian menjawab soalan tambahan dibangkitkan Nasharuddin Mat Isa (Pas-Bachok) yang mahukan penjelasan mengapa kementerian membatalkan MoU yang sudah ditandatangani banyak kolej tempatan dengan Universiti Al-Azhar untuk menawarkan kursus Pengajian Islam.

Nasharuddin sebelum itu meluahkan kekesalannya berhubung perkara itu kerana menganggap ianya tidak wajar.

Terdahulu, Datuk Wira Ahmad Hamzah (BN-Jasin) meminta Kementerian Pengajian Tinggi menyatakan sistem kaedah pengiktirafan yang digunakan bagi mengawal institusi pengajian tinggi swasta yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan.

Advertisements

Posted on May 22, 2008, in Dunia Yang Berkait. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: