Apa itu SAKA ?


mesterisaka01.jpg

“SAKA adalah masalah gangguan makhluk halus yang kerap ditemui pengamal perubatan Islam, selain sihir dan santau malah berbanding sihir dan santau, saka paling sukar dan memakan masa untuk diubati; lebih lama seseorang itu berdampingan dengan saka, lebih sukar untuk membuangnya.”

Antara kesan buruk ialah pewaris akan menghadapi seksaan amat perit ketika hendak mati kerana roh sukar keluar

Ia bermula dengan upacara yang jelas bertentangan dengan syariat serta menghina Islam antaranya seseorang itu akan memuja kubur atau tengkorak, meminum darah, membaca surah suci secara terbalik atau memijak al-Quran terlebih dulu.

Semua upacara itu dilakukan berserta jampi mantera bertujuan menyeru kehadiran syaitan. Seterusnya selepas berjaya menyeru kehadiran jin atau syaitan, perjanjian berserta syarat dan pantang larang akan dimeterai antara manusia dengan makhluk ghaib berkenaan.

Itulah proses permulaan bagi mendapatkan saka dan rentetan daripada perjanjian itu, syaitan akan sentiasa mendampingi tuannya sehingga manusia terbabit boleh menggunakan kebolehan makhluk halus itu untuk kepentingan dirinya.Pengamal Perubatan Islam Darussyifa’ di Bangi, Selangor, Mohd Fauzi Mustaffa, berkata saka adalah antara perbuatan ‘ilmu hitam’ yang sudah lama wujud dan diamalkan individu tertentu di dunia ini termasuk di Malaysia.

Beliau berkata, kebiasaannya manusia terbabit menggunakan bantuan jin untuk pelbagai kepentingan seperti ingin menjaga keselamatan diri, ahli keluarga dan harta; menjadi kuat, berharta, disayangi atau digeruni ramai pihak selain mahukan makhluk ghaib itu membantunya bekerja di ladang atau lautan.

“Pada mulanya memang saka ini kelihatan seperti memberi pelbagai kelebihan kepada tuannya contohnya untuk melindungi diri, keluarga serta harta benda dan sebagainya tetapi itu semua hanyalah tipu helah saka bagi menyesatkan manusia.

“Pelbagai kesan buruk dan masalah akan timbul pada masa panjang dan kemuncaknya menyebabkan manusia itu melakukan dosa besar iaitu syirik kepada Allah SWT,” katanya.

Beliau berkata, antara kesan buruk memelihara saka adalah pemiliknya akan menghadapi seksaan yang amat perit ketika hendak mati kerana roh mereka sukar untuk keluar daripada jasad menyebabkan mereka terseksa sehingga menemui ajal.

Katanya, situasi lebih dahsyat berlaku apabila ada kes di mana pemilik saka sudah meninggal dunia tetapi saka yang dimilikinya masih enggan meninggalkan tuannya.

Keadaan itu menyebabkan saka berkenaan ‘menumpang’ pada jasad tuannya sehingga pemilik saka itu kelihatan seolah-olah masih hidup dan bergerak walaupun dia sebenarnya sudah meninggal dunia.

Lebih membimbangkan adalah jin yang menjadi saka juga boleh mencemari maruah keluarga pemiliknya dengan mengadakan hubungan kelamin bersama isteri atau anak perempuan tuannya. Gangguan saka juga menyebabkan seseorang mengalami penyakit misteri yang amat menyeksakan.

Mohd Fauzi berkata, syaitan sememangnya gembira apabila ada manusia yang menyeru untuk berdamping dengan mereka kerana mereka mahu menyesatkan manusia seperti firman Allah menerusi surah al-Hijr, ayat ke-39: “Iblis berkata: “Ya Tuhanku, oleh sebab Engkau memutuskan aku sesat, pasti aku akan menjadikan mereka (manusia) memandang baik (perbuatan maksiat) di muka bumi dan pasti aku akan menyesatkan mereka semuanya.”

Beliau berkata, antara syarat yang perlu dipatuhi pemilik saka adalah jin berkenaan perlu diwariskan kepada individu lain apabila pemiliknya hampir menemui ajal selain pemilik perlu menjamu saka peliharaannya dengan darah, kemenyan atau sebagainya.

Katanya, saka adalah masalah gangguan makhluk halus yang kerap ditemui pengamal perubatan Islam, selain sihir dan santau malah berbanding sihir dan santau, saka paling sukar dan memakan masa untuk diubati; lebih lama seseorang itu berdampingan dengan saka, lebih sukar untuk membuangnya.

Masalah gangguan saka semakin menjadi-jadi apabila pemilik berkenaan meninggal dunia tanpa sempat mewariskan saka berkenaan menyebabkan jin berkenaan akan merewang serta mengganggu dan menyakiti ahli keluarga dan orang lain.

“Sesetengah anak yang mewarisi saka pula tidak mengetahui apakah syarat dan pantang larang ketika perjanjian dimeterai menyebabkan mereka tidak menunaikan perjanjian itu seperti tidak menyediakan makanan kepada jin terbabit menyebabkan makhluk itu akan mengganggu dan menyakiti mereka kerana marah,” katanya.

Mohd Fauzi berkata, hukum mengguna atau mewarisi saka adalah haram dalam Islam seperti firman-Nya: “Dan hari (kiamat) Allah akan himpunkan mereka semua, (lalu berfirman): ‘Wahai golongan jin (syaitan), sesungguhnya kamu banyak (menyesatkan) manusia’, lalu berkatalah sahabat mereka dari golongan manusia: ‘Wahai Tuhan kami, sesungguhnya sebahagian kami sudah mendapat kesenangan dari sebahagian yang lain (jin) dan kami sampai kepada masa yang Engkau tentukan bagi kami (hari pengadilan)’.

“Allah berfirman: ‘Neraka itulah tempat diam kamu sedang kamu kekal didalamnya, kecuali kalau Allah menghendaki (yang lain)’. Sesungguhnya Tuhanmu Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui,” (surah al-An’aam: 128).

Sehubungan itu, ahli keluarga lain atau sesiapa saja dilarang menerima warisan saka daripada pemilik asal dan bagi mereka yang sudah menerima, perlu diusaha untuk memutuskan hubungan dengan makhluk terbabit.

“Untuk merawat atau membuang saka pula, pesakit perlu dirujuk kepada pengamal perubatan Islam yang berlandaskan al-Quran dan sunnah serta mengelak daripada berjumpa bomoh atau pengamal perubatan yang berasaskan jin,” katanya.

Pengasas Pusat Rawatan Islam Manarah, Dr Jahid Sidek, berkata bagi mengubati manusia yang diganggu saka, rawatan perlu dilakukan daripada ‘atas ke bawah’ iaitu menyembuhkan datuk atau bapa terlebih dulu kerana tanpa berbuat demikian, gangguan itu berterusan kerana puncanya berada ‘di atas’.

“Contohnya seorang pesakit saya iaitu kanak-kanak mengalami sakit pelik dan gatal seluruh badan; apabila berjumpa dengan doktor dan diberi ubat, gatal itu semakin merebak. Apabila dibawa berjumpa saya, saya dapati jin yang menyebabkan sakit kepada si anak berada di tubuh bapanya.

“Walaupun yang sakit adalah anak dan bapa pula sihat seperti biasa, rawatan perlu dilakukan terhadap bapa dan selepas dirawat, alhamdulillah si anak turut sembuh,” katanya yang menjalankan rawatan di pusat perubatannya di Batu 7, Kuang, Selangor.

Beliau yang juga bekas pensyarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, berkata selain memberi kelebihan kepada tuannya, saka juga menjaga harta dan barang pemiliknya menyebabkan gangguan boleh berlaku jika barang pemilik saka dimiliki orang lain.

“Itulah sebabnya jika ingin mengubati kes gangguan saka, barang pemilik saka perlu dibuang terlebih dulu; kadang-kadang timbul masalah apabila barang itu dijual kepada orang lain yang tidak mengetahui menyebabkan orang itu diganggu saka berkenaan,” katanya.

FAKTA: Saka

# Syaitan adalah jin yang kafir dan ketua syaitan adalah Iblis.

# Kaedah mengubati gangguan atau membuang saka harus dirujuk kepada pengamal perubatan Islam yang berlandaskan al-Quran dan sunnah. Mengubati sihir dengan menggunakan sihir (nushrah) seperti mengunjungi pengamal perubatan yang menggunakan jin untuk mengubati gangguan makhluk halus adalah haram.

# Saka yang dipelihara wanita digelar ‘pelesit’ dalam budaya Melayu manakala yang dipelihara lelaki digelar ‘hantu raya’. Hantu raya terdiri daripada jin berjenis Ifrit (golongan jahat).

# Antara kaedah memperkuatkan pertahanan diri bagi menghadapi gangguan saka dan makhluk halus adalah mengamalkan bacaan ayat kursi, membaca doa menghalau syaitan (al-Mukminum: ayat 97 dan 98), sentiasa membaca al-Quran dan ta’awwuz selain kuat beribadat kerana syaitan akan berasa panas apabila berhadapan dengan mereka yang mengamalkan kaedah berkenaan.

# Jin yang tidak begitu kuat boleh ditangani dengan garam dan cuka.

# Dalam kebanyakan kes, antara barang tuannya yang dijaga saka tetapi dijual kepada orang lain termasuklah barang antik dan bersejarah malah ada juga hiasan berupa tulisan ayat al-Quran.

Antara jenis saka

# Saka harimau: Menyebabkan pemiliknya ditakuti manusia lain lebih-lebih lagi musuh.

# Saka buaya: Mampu mengawal dan menjinakkan buaya.

# Saka ular: Mampu mengawal dan menjinakkan ular.

# Saka bomoh: Menjadikan pemilik kononnya mampu mengubati pesakit gangguan makhluk halus. Sebenarnya, jin peliharaan bomoh terbabit berlawan dengan jin yang mengganggu pesakit dan jika jin bomoh menang, jin yang mengganggu pesakit akan beredar dan pesakit kelihatan sembuh.

# Saka kuat atau saka penimbul: Menjadikan pemiliknya kuat sehingga mampu mengangkat barang yang amat berat atau menjadi kebal. Menggunakan jin berjenis angin.

# Saka susuk: Menjadikan pemiliknya kelihatan cantik.

# Toyol: Jin dipelihara untuk mencuri wang manusia lain secara ghaib.

Sumber : Angkara Saka Oleh Nasron Sira Rahim (nasron@bharian.com.my)

Sekiranya berminat untuk menonton tentang siri SAKA yang disiarkan dalam Astro Ria untuk lebih anda memahami ikuti kisah misteRIA SAKA arahan Pengarah Terbaik Anugerah Seri Angkasa 2005 Jurey Latif Rosli lakonan mantap Zaidi Omar.

Ilmu saka boleh sakiti orang lain dan diri sendiri [Utusan Online]

Bersama: DR. AMRAN KASIMIN


SOALAN: Saya sekeluarga mengalami masalah besar. Ayah saya sebelum meninggal dunia lebih kurang empat bulan, sebelum dia sakit suka keluar rumah pada waktu malam. Selepas pukul 12 malam merayau di seluruh kampung.

Orang kampung takut kerana dia begitu garang ketika itu. Ketika sakit, selain makanan yang biasa, dia suka makan isi kelapa muda setiap malam.

Siang dia tidak bermaya, tetapi bertenaga dan liar pada waktu malam. Setelah meninggal dunia semua anaknya mengalami sakit badan seperti digigit-gigit lembaga hitam berwajah arwah ketika tidur.

Anak saya selalu kena pijak perut dan ditindih ketika tidur. Di rumah selalu ada bau busuk atau hanyir dan hilang dengan tiba-tiba. Anak lelaki saya selalu didatangi lembaga hitam berwajah arwah. Saya katakan kepada adik-beradik apa yang berlaku adalah saka, tetapi mereka semua marah kepada saya, dikata saya memperlekeh dan tidak menghormati arwah ayah, sedangkan orang kampung tahu arwah ayah adalah orang alim.

Saya sekarang berikhtiar hanya untuk menyelamatkan keluarga saya. Apa yang saya perlu tahu di sini, apakah sebenarnya saka itu? Adakah ia benar-benar wujud?

– Amir, Kajang, Selangor.

JAWAPAN: Membicarakan tentang saka adalah satu perkara sensitif. Sesuatu yang tidak nampak dan tidak mudah untuk diyakini. Masyarakat Melayu memahami saka sebagai ilmu yang diperturunkan atau dipusakai daripada waris teratas kepada waris di bawahnya, daripada ibu ataupun bapa kepada anak, daripada datuk atau nenek kepada salah seorang daripada cucu atau cicitnya, ataupun ilmu yang dipusakai daripada seorang bapa saudara kepada anak saudara atau kepada seseorang yang berada dalam lingkungan keluarga.

Yang dimaksudkan dengan “ilmu yang dipusakai” itu ialah ilmu yang ada kaitan dengan jin-jin, sama ada jin berkenaan dibela, dibuat sahabat ataupun dibuat saudara, disedari atau tidak disedari.

Dengan perantaraan makhluk tadi, waris berkenaan berupaya melakukan rawatan penyakit, menilik dan sebagainya dalam keadaan menurun atau tidak menurun. Hasil daripada penglibatan makhluk ini juga waris ada kalanya melibatkan diri dengan ilmu kebatinan mempertahankan diri, seperti ilmu amalan wali suci, budi suci dan lain-lainnya atau ilmu kebatinan yang dinamakan amalan al-Fatihah, silat syeikh, amalan sinar Islam dan sebagainya.

Amalan kebatinan mempertahankan diri ini juga melibatkan ilmu kebal, ilmu penggerun, ataupun amalan yang lebih bersifat peribadi, seperti ilmu seri muka, ilmu kebidanan tradisional atau ilmu andaman tradisional.

Pemilik saka yang melibatkan ilmu perbomohan ataupun dukun yang diwarisi oleh seseorang akan membolehkan pewaris memiliki kebolehan untuk melakukan rawatan dan sebagainya, yang berkaitan dengan ilmu kebatinan seperti yang pernah dilakukan oleh pewaris tadi, berupaya melakukan rawatan dalam keadaan menurun biarpun dia tidak pernah mempelajari ilmu kebatinan yang khusus.

Dari sinilah lahirnya orang yang tidak sedarkan diri atau separuh tidak sedarkan diri, menurun lalu melakukan rawatan, berupaya menilik sesuatu yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar dan sebagainya.

Hal demikian berlaku kerana makhluk tadi meresap dalam tubuh orang berkenaan, menguasai otak, jasad, lidah dan pergerakan lalu menggunakan jasad manusia untuk bertindak.

Keadaan seperti ini dikenali sebagai “menurun” di mana makhluk halus tadi telah menurun atau meresap dalam tubuh manusia lalu bertindak melakukan sesuatu menurut tujuan asal makhluk ini meresap dalam tubuh manusia.

Pelbagai natijah luar biasa (nadir) mencarik kebiasaan adat, dan tidak dapat difikiri oleh akal punca dan sebab-musabab berlaku seperti yang dijelaskan. Iaitu boleh melakukan rawatan, menilik benda-benda ghaib, menjadi kebal, digeruni, mengangkat benda-benda berat dan sebagainya yang tidak upaya dilakukan oleh manusia biasa.

Makhluk yang berdampingan itu dalam proses masa tertentu menjadi sebahagian daripada dampingan manusia menyebabkan orang yang seumpama ini berupaya melakukan sesuatu yang tidak upaya dilakukan oleh manusia biasa.

Jin atau makhluk halus yang dibela oleh manusia, pada kebiasaannya memerlukan manusia yang biasanya terdiri daripada kaum keluarga atau terus berdampingan dengan manusia setelah tuan yang asal tadi meninggal dunia. Makhluk yang seperti inilah yang dinamakan saka, yang diperturunkan dari satu generasi kepada generasi berikutnya.

Penurunan saka boleh berlaku dengan sengaja atau tidak sengaja. Dilakukan dengan sengaja apabila seseorang itu secara berterangan menyatakan pada waris tertentu, seperti anaknya yang dia adalah orang yang paling sesuai atau berkelayakan mewarisi ilmu pemiliknya, yang dimiliki selama ini. Apabila orang yang berkenaan menyatakan kesanggupannya menerima, maka bermula dari tarikh itu, dia telah mewarisi saka tadi.

Penurunan ilmu saka juga boleh berlaku secara tidak langsung apabila seseorang waris itu menerima barang-barang tertentu, yang pada kebiasaannya terdiri daripada keris, lembing, ataupun tombak atau objek lain seperti tangkal, azimat, batu geliga, akik dan sebagainya.

Objek-objek tersebut pada zahirnya merupakan benda yang dapat dipegang dan dirasa dengan tenaga atau dilihat oleh pancaindera. Objek tersebut hakikatnya adalah merupakan lambang, di mana di sebalik lembing atau batu geliga atau lain-lain objek tadi terdapat jin atau jin-jin berserta dengannya. Penurunan kaedah kedua ini biasanya berlaku setelah pewaris meninggal dunia di mana barang-barang tadi menjadi barang peninggalan si mati (pewaris).

Objek-objek ini, terutamanya keris pada kebiasaannya dilangiri dengan air limau nipis pada malam-malam tertentu, seperti malam Jumaat, sebulan sekali atau di malam Jumaat awal Muharam setiap tahun ketika bulan penuh dan diperasapkan dengan kemenyan.

Limau nipis merupakan satu bahan penting yang sering digunakan dalam pelbagai upacara amalan kebatinan termasuk perubatan Melayu tradisional, untuk memutus ubat, mandi perajan, mandi membuang sial badan dan sebagainya. Kaedah atau upacara melangiri senjata mungkin diketahui melalui pengajaran oleh pewaris ataupun melalui mimpi.

Apabila seseorang itu menerima saka tadi, tidak kira sama ada pada asalnya pewaris itu reda atau tidak, lalu akhirnya tunduk menerima dan melakukan upacara atau syarat-syarat yang diajar secara langsung atau tidak langsung termasuk ketika mimpi, makhluk tadi akan semakin rapat dengan “tuan” barunya yang boleh “diperintah” melakukan sesuatu. Iaitu untuk tujuan rawatan seperti yang dijelaskan. Untuk membinasakan lawan atau orang lain dengan permintaan “pelanggan” yang datang menemuinya.

Dari sinilah lahirnya pelbagai jenis amalan kebatinan seperti ilmu pengasih, ilmu penunduk, ilmu seri muka, ilmu pemisah iaitu untuk memisahkan antara suami isteri, ilmu pelalau iaitu ilmu menyebabkan seseorang itu, tidak kira lelaki atau perempuan tidak mendapat jodoh atau premis perniagaan yang tidak didatangi oleh pelanggan.

Termasuk dalam ilmu kebatinan ini ialah khidmat daripada pemilik saka yang boleh digunakan untuk menyakiti seseorang yang boleh menyebabkan seseorang itu tidak normal atau bertindak seperti orang yang tidak waras, santau dan sebagainya.

Semua amalan ini termasuk dalam kategori ilmu sihir iaitu tindak-tanduk manusia yang melibatkan jin-jin atau yang dikenali sebagai makhluk-makhluk halus. Perlu dijelaskan bahawa amalan sihir adalah salah satu perbuatan dosa besar yang membinasakan.

Ilmu yang diwarisi melalui saka ada dua jenis. Jenis pertama adalah seperti yang dijelaskan di atas, yang ada kalanya boleh digunakan untuk sesuatu yang dianggap boleh memberi manfaat, seperti untuk tujuan rawatan, ilmu pengasih, ilmu seri muka, digunakan untuk mencari barang hilang dan sebagainya.

Selain mencari barang hilang, saka juga boleh digunakan untuk mencuri barang kepunyaan orang lain, seperti mencuri wang, barang kemas, pakaian termasuk seluar dalam dan baju dalam. Terlalu banyak hadis membicarakan tentang keupayaan jin-jin yang mencuri bahan makanan iaitu kurma di zaman nabi s.a.w.

Selain boleh “digunakan” untuk tujuan yang dijelaskan, makhluk ini juga sering menyakiti orang lain, jiran-jiran termasuk kaum keluarga “tuan” saka tadi, malah dalam keadaan tertentu makhluk ini boleh menyesatkan iman si empunya diri, yang dianggap sebagai “tuan” tadi, akan menyerang tuannya, terutama ketika telah uzur, sakit atau ketika tua.

Orang Melayu yang memahami hal-hal yang berkaitan dengan saka ini sering beranggapan bahawa makhluk ini seumpama tidak terkawal apabila “tuannya” meninggal dunia dan tidak ada di kalangan keluarga yang “bersedia” untuk mengambil alih peranan yang dimainkan oleh pewaris selama ini.

Keadaan akan menjadi reda apabila salah seorang daripada waris sudi menjadi tuan kepada makhluk ini.

Anggapan ini ada kebenarannya, tetapi pada hakikatnya biarpun makhluk ini mempunyai tuan baru, ia tetap menjadi masalah kepada manusia, terutama kepada keluarga yang terlibat kerana antara tujuan utama iblis dan syaitan itu ialah untuk menyesatkan manusia seberapa banyak yang boleh, agar mereka dapat masuk ke neraka bersamanya.

Jenis kedua ialah saka ataupun penyakit yang diwarisi daripada seorang pewaris kepada seorang atau beberapa orang waris akibat daripada gangguan atau serangan iblis dan syaitan yang berlaku turun-temurun. Bermaksud sekiranya seorang pewaris itu sakit, sakit yang sama akan dideritai oleh warisnya.

Pada kebiasaannya, sakit yang berpunca daripada saka tidak kira sama ada saka jenis pertama atau kedua adalah sama. Sebagai contoh, sekiranya seseorang itu tidak boleh tidur malam, selalu termenung, berasa sakit kepala seperti dibaji-baji lalu dia menghantuk-hantukkan kepala maka keadaan yang sama akan dialami oleh keturunannya, atau mereka yang diserang oleh saka tadi yang terdiri daripada kaum keluarganya.

Tidak mudah untuk memberi penjelasan bahawa seseorang itu sakit akibat saka. Umumnya, apabila sesuatu masalah atau sakit itu dirujuk kepada mereka yang terlibat dengan amalan kebatinan, maka selalunya dikatakan bahawa penyakit tersebut dirujuk sebagai kena buatan orang, kena sihir, gangguan, saka dan sebagainya.

Hakikatnya masalah penyakit perlu dirujuk kepada pakar, kerana punca penyakit itu adalah pelbagai akibat kecederaan, seperti luka, patah, keracunan, stres, depres dan sebagainya, akibat gangguan ataupun sihir.

Punca kedua ini sukar diakui oleh pengamal perubatan moden juga, berpunca daripada dua faktor yang dijelaskan yang berlaku serentak kepada mangsa.

Untuk penjelasan lanjut saya syorkan kepada pembaca sila bertanya dan berbincang di KLIK  SINI

Kerana kajian saya…mendapati bahawa 70% hingga 90% umat Melayu di Negara ini dipengaruhi oleh saka sama ada disedari atau tidak sehinggalah kehidupan, keluarga dan kerjaya mereka terjejas”.

Atau boleh langganan email secara PERCUMA apakah yang dikatakan SAKA yang sebenarnya !

Dapatkan Rahsia Pemusnah SAKA Tanpa Bomoh ! Pertama di Nusantara KLIK SINI

Rahsia Pemusnah Saka


Advertisements

Posted on December 14, 2007, in Kajian, Misteri and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 27 Comments.

 1. faizahsakagunungjati

  Assalamu’alaikum,
  Sambil menitiskan airmata saya ingin meluahkan betapa sedih nya saya apabila dikata kan saka boleh dikattegorikan pemilik tu syirik pada Allah SWT.Ini adalah kerana keluarga saya sebelah bapa saya telah mengamalkan pembakaran kemneyan setiap kali nenek saya tidak sedar kan diri.Konon nya jin yang ada di badan nenek saya itu boleh membantu setiap kali keluarganya susah .Semasa saya kecil saya jahil dan diamkan sahaja keadaan itu berlaku.tidak terlintas di dalam hati benda ni haram dan berdosa kerana masih kecil dan kurang ilmu.begitu juga dengan ahli keluarga kami.Ceritanya bermula ,ketika nenek saya jatuh sakit dan dia di ubati seorang habib dari luar negara,dan habib ini mengatakan bahawa dia tidak mampu mengeluarkan benda ini.Benda ini ingin mendampingi nenek saya.Jadi dia mengarahkan supaya nenek di asap kemenyan ketika dia tidak sedar.Setelah saya dewasa saya pelajari ilmu sedikit demi sedikit saya dapati kemneyan ini adalah makanan jin dan apabila kita mati jin ini akan tuntut segala jasa konon nya budi baik nya dia pada kita dengan pahala kita ketika menghadapi kematian nanti.Saya terus menangis mengenangkan nasib nenek saya.Adakah pahala nenek saya akan di tuntut kelak?Setelah itu kami sekeluarga telah bernekad untuk putus kan ikatan jin ini dari nenek saya.Seorang tukang ubat telah cuba mengeluarkan saka itu dari nenek saya tetapi lat beberapa hari dia meninggal dan nenek saya ada mengatakan barangsiapa yang ingin membuang saka nya akan menemui ajal nya.Lantaran itu saya pun terbabit,saya mendapat alamat dan pengsan2 dan di ganggun bayangan nenek saya.Begitu juga makcik saya.MAsalah saya adakah saya akan didekati mati jika saya ingin mengeluarkan saka ini dengan bertemu dengan ustaz yang ingin menolong saya?Kerana saka nenek saya ini sangat marah dan tidak ingin mengalah.Adakah mengeluarkan saka boleh menyebabkan seseorang itu maut,sesungguh nya saya tahu ajal jodoh petemuan adalah kehendak Allah.Tetapi bahang saka nenek ingin membunuh sesiapa yang ingin memisahkan dia dengan keluarga nenek saya sangat kuat saya rasa kan .Apakah yang harus saya buat.Bolehkah tuan membantu saya dengan cadangan atau nasihat?Terimah kasih.

 2. ok tq for info selanjutnya sila berhubung di YM saya ok

 3. Assalamualaikum..
  Dulu saya selalu sakit2 dan badan menjadi kurus bukan disebabkan tiada selera makan kerana perut sentiasa rasa kenyang..Ini menimbulkan perasaan syak wasangka yg bahawa saya bukan lah meghadapi sakit biasa..ini kerana saya ada terbaca apakah tanda2 diganggu makhlus halus melalui pembacaan Darussyifa online. Antara tanda2 yg ada saya penah alami..iaitu kesukaran ytk tidur..sering bermimpi yg bukan dan mimpi perkara yg sama berulang2 dan menakutkan..Selama ini saya selalu baca dan dengar tentang saka..sehinggalah saya pergi ke Darussyifa..barulah saya tahu yg selama ini saya diganggu saka dimana saya sendiri tidak tahu..Saya berasa amat tertekan..dan selalu bermohon pada Allah untuk dilindungi dari Gangguan Saka..Perasaan diganggu saka amatlah berat ini kerana..saya adalah salah seorang pesakit yg sukar diubati..bayangkan dari pukul 9mlm hingga 3pagi…saka yg ada di badan saya tidak dapat dibuang..Pesakit yg Dtg pukul 11mlm..amat mudah dan cepat perubatannya…pada mulanya saya sangkakan tujuan saya ke pusat perubatan tersebut utk ketahuiapa yg menyebabkan saya sukar tidur…rupa2nya jawapannya adalah saka..Alhamdulilah suami saya dapat memahami situasi saya…Untuk pengetahuan saudara..saya baru berkahwin 4bulan,,semasa berubat dan keadaan separuh sedar…makhluk yg dinamakan saka ada memberitahu pada ustaz yg menguabti saya bahwa saya tidak tahu yg selama ini saya sudah kegugran..dan kini saya hamil…Saudara..adakah saka ini membuat si pesakit(saya) sukar mendapat anak??
  Harap saudara dapat membantu saya..Saya amat tertekan….dan teramat sedih….

 4. assalamualaikum

 5. Assalamualaikum

  Saya puan D.. Berumur 26 tahun..baru-baru ini , genap setahun saya telah pergi menemui pengamal perubatan tradisional memandangkan masih belum hamil memandangkan doktor mengatakan kami berdua ok. Pengamal perubatan terbabit menagtakan saya mendapat saka” . Arwah Nenek , dan moyang saya mempunyai warisan saka harimau . Saya dimaklumkan saka tersebut sudah berada dalam badan saya sejak sekian lama.sebati katanya. Saya juga diberitahu akibat tidak menjamu makan saka tetrsebut , janin saya dijadikan bahan makanan , menyebabkan saya sampai kini masih belum hamil. Selagi tidak dibuaang , saka ..saya tidak akan hamil. Saya buntu. Mingu hadapan , saya akan bertemu kembali pengamal tersebut. Membawa limau dan juga air. Katanya untuk membuang saka tersebut dari badan.Bantulah saya.. Saya selalu lemah-lemah badan , sakit kepala , cepat marah …

 6. –>delina

  Terima kasih kerana sudi berkongsi diruangan ini..banyak juga orang bertanya dan pengalaman orang yang berkongsi bersama saya bahawa SAKA salah satu sebab kesukaran untuk mendapatkan zuriat..apapun SAKA ini sebaiknya kita boleh ubati sendiri atau melalui pengamal yang benar mengamalkan perubatan secara Islam adalah tidak digalakkan selain dari itu kerana pengalam perubatan ini ada byk jenis ada kekadang itu benda dari itu menumpang sama dan beranak pinak jua menyebabkan kita bertambah lemah dengan membawa benda SAKA itu.

  Sebelum itu,Puan ni berada di mana yerk?saya percaya saudari ini dari Kelantan tapi dimana~boleh juga rujuk kepada guru saya di kuala krai insyallah dengan bantuan tersebut dapat diatas dengan izin Allah jua.

  Apapun dinasihatkan supaya puan menggunakan pengamal perubatan yang benar2 secara Islam dan yang bukan bercampur aduk dengan benda lain kerana ia boleh mendatangkan effect yang lebih besar lagi.

  Kalau dengan perubatan sendiri kita boleh lakukan juga sambil2 menggunakan perubatan sendiri agar dia lemah dan lebih senang pengamal perubatan itu membuangnya.

  Kes ini ada sorang kawan juga yang mana dia kesukaran mendapat anak juga dengan ada SAKA ini setelah ia mengamalkan apa yang saya bagi amalan disamping berjumpa perubatan secara islam benda tersebut lemah dan dengan senang dibuang dan kini alhamdulillah dia mendapat cahaya mata yang kedua.

 7. Assalamualaikum…
  Boleh saya tau macam mana,dimana nak buangkan SAKA2 ni…yg turun temurun…yg Bukan kita mintak pon…adik saya dikampung menderita….sebab SAKA ni…bomoh cakap..(dia ubatkan tak baik2 jugak)sampai hilang kewarasan fikiran die…sampaikene masuk Tanjung rambutan(Hospital Mental) lepastu wad mental(Hostal Taiping) Dr. bagi balik…susah ..makan ubat pon tak baik2…kesian die…lepas kematian Bapa saya..die bertambah terok..kesian die..kesian Mak saya yg kene jage die..tak dapat tidur nyenyak…
  hari2 saya doakan agar die cepat2 sembuh …tapi..ISLAM juga mengajar kita…supaya berusaha…berdoa…dan bertawakal…
  bantulah saya sekiranya anda ada apa2 cadangan…

 8. TO : Pu3impian

  saya berharap saudara dapat menghubungi sy melalui email tuk selanjutnya~mana yang mampu insyallah sy tolong~sebagai jalan ikhtiar~Ok

 9. assalamualaikum..

  saya ingin bertanye tentang saka buaya…
  saya penah bermimpi ttg buaya,sudah banyak kali…dalam mimpi tu, saya di kelilingi buaya dan ada juga saya bermimpi saya meniti di atas jmbatan yg di bawah nya terdapat banyak buaya berkeliaran..
  untuk pengetahuan, saya ni seorang yang takutkan buaya..tetapi tak kan lah sebab ketakutan saya ni, saya selalu bermimpi pasal buaya..saya menjadi takut..
  ada juga saya bermimpi saya menolong orang berubat…saya mengubati orang yang terkena buatan orang dan rumah yang diganggu oleh makhluk halus…
  dalam mimpi tu, saya menggunakan ayat-ayat al-quran yang senang untuk di hafal dan juga dalam mimpi tu, saya penah nampak muka makhluk halus itu..
  saya tidak tau samada ini kebetulan atau tidak..tp mimpi berkaitan dengan buaya dan mimpi saya mengubati orang, kerap mengganggu saya kerana berulang kali saya bermimpi nya walaupun di dalam situasi berlainan…

  jadi saya harap perkara ini mendapat perhatian kerana ini mengganggu kehidupan seharian saya kerana saya asyik memikirkan nnya…
  terima kasih..
  assalamualaikum

  • Pedagang Internet

   wasalam…mmg saka mengganggu kehidupan kita..ok sblm tu fahami dulu saka tak kira apa jenis pun..tapi mimpi anda tu ada benarnya..dan sdri ni mmpunyai spritual yg hebat…buat masa ni sy cadangkan sdri langgan kan dulu email di http://www.rahsiahebat.biz

   skit2 akan terbuka dan memberi faham dan leh tanya terus melalui email tu nanti..ok

 10. assalamualaikum..
  saya telah melihat email yg pihak tuan berikan..
  jadi adakah ini bermakna saya tidak mempunyai saka itu??jika benar, alhamdulillah…
  dan adakah saya ini berkebolehan mengubati orang laen??atau ia sebenarnya mimpi mainan syaitan sahaja??
  terima kasih…

  • Pedagang Internet

   wsalam..
   ada je tu jaluran..tapi tak perlu abik tau lagi bagus..
   tak semua mimpi tu mainan syaitan kalau baik n bagus leh abik pengajaran..kalau mimpi buruk tu minta perlindungan..

 11. Orang2 Nusantara adalah pengamal yg paling ramei sekali membela Saka dan mengamalkan ilmu Saka. Samada tujuannya utk kekuatan membela diri sendiri, memelihara keluarga, menjaga harta benda, ato utk menjahanamkan orang laen….

 12. Salam semua….
  Numpang bertanya Ustaz…

  …SAKA / QARIN / SP5P…

  Jika Jin ambilan dari luar samada tuntutan individu itu sendiri,
  atau Jin belaan yg dipu”saka”i dari leluhur kita turun temurun,
  maka itu adalah Jin yg dinamakan Jin SAKA.

  Bagaimana pula dgn istilah Qarin itu? Ada riwayatkan Nabi SAW
  itu juga ada Jin nya (Qarin) , tetapi mereka itu telah di Islamkan.
  Maka dari perkataan Qarin itu timbul beberapa persoalannya :

  (1) Apakah sebenarnya itu Qarin. Adakah Qarin itu termasuk dlm
  kategori Jin Saka itu juga, atau atau pun tidak?

  (2) Apakah pula Kembaran/Sahabat 4 atau Sedulur Papat Kelima Pancer itu,
  Saudara sekandongan yg sama jadi dgn kita itu?

  (3) Adakah Qarin dgn Sahabat 4 Uri, Tembuni, Mentuban, Bali itu
  bersamaan maksod dgn Qarin itukah, atau pun berlainan…???

  Mohon pencerahan dari Ustaz…

  Sekian, Wassalam…

  • Pedagang Internet

   Ramai silap faham sbnrnya..Qarin ialah peneman..

   Semua manusia ada Qarin(peneman) apa yg diceritakan dalam quran dan hadis serta diulaskan oleh ulama2..perawat2 begitulah…jadi tak perlulah sy nak pjg2kan dengan dalil2 disini sbb ramai yang dah maklumkan…tapi gambaran cam ne meraka tak dpt nak diceritakan dan ditafsirkan sama juga dengan jin dll..bila merawat boleh bunuh atau tidak atau hilang semua tak dpt nak tafsirkan bagaimana….dalam quran/hadis tidak digambarkan cam ne..maka bermula lah manusia itulah yg berimaginasikan..mungkin dengan menakutkan..mestilah rupa yang hodoh dll..tapi tak semuanya cam tu..ada yg tak abik kisah dan positikan saja..sekadar abik tahu sbgmana diceritakan dalam quran..maka tak dirangsangkan sangat benda tu..

   Qarin ni diri rohani kita lah…yang sebenarnya…qarin sebenarnya berpengaruh dengan amalan seseorang itu, jika baik amalannya baiklah dia dan begitu juga sebaliknya. Nabi kita pun ada qarin namanya Habibul huda kata orang kasf ia masih hidup lagi di madinah.sebagaiman diceritakan jg qarin ni lambat mati..sebagaimana diceritakan dalam kitab..

   jadi itulah kadang2 yang jadi saka tu..sbb tak jaga..sbb itulah amalan ini diterapkan..untuk kita semua..kita mmg mengarahkan ke arah kebaikan agar sebab itu lah amalan ini perlu diserapkan pada jasad kita agar tidak berlaku ambil alih….dari luar hingga dalam itulah latihan/amalan yang kami dpt berikan…kalau diamalkan sehingga mati dan jadi darah daging kita insyallah segalanya dipermudahkan..

   inilah hujungnya ilmu yg byk dibicarakan dan dibahaskan..kenapa dikatakan.qarin juga berkaitan dengan rohani kita misalnya kalau kita nak tdo kemudian kita niat dan bertekad mmg aku nak bangun jam sekian2 insyallah kita akan terbangun tu..sbnrnya tak perlu pun kunci jam pun…ini biasa berlaku juga pada saya…kita bagi perintah..kalau dah biasa cam tu…mmg automatik..kita sedar..

   Ada pendapat mengatakan…kehadirannya di saat tiba atau notis kematian….

   Itulah semua digerakkan dari Allah SWT semua makhluknya…berdasarkan doa/niat kita jua..

   Sumber dari http://forum.rahsiahebat.biz

 13. Maapkan saya Ustaz…

  Soalan saya yg ke3 itu maseh belum dijawab.

  Kata Ustaz ada pun Qarin itu adalah Peneman.
  Maka kita yg lahir itu pun ada juga Peneman,
  yg sama jadi semenjak dari Rahim ibu yg sama,
  yaitulah Si-Kembar 4 (Uri, Tembuni, Mentuban, Bali) .

  Soalan saya yg ke3 itu : Adakah Si-Kembar 4 itu,
  sama juga maksodnya dgn Qarin (Peneman) itu….????

  Mohon pencerahan, secerah2nya dari Ustaz…

  Sekian, Wassalam….

  • Pedagang Hujung Dunia

   ya sekembar 4 itu pada zahirnya..Qarin ni berkaitan dengan rohani kita apa yg sy sering istilah sebagai diri silver/roh idofi ia sebijik cam kita juga..kalau tade amalan tertentu (spirittual) jadi la hantu/saka dsbnya..begitulah..wallahua`lam

 14. Salam Ustaz…
  Barulah jelas kita dapat kefahaman,
  Si-Qarin diri Rohani tiada perbezaan,
  Si-Kembar 4 Si-Jirim itu nama luaran,
  Al-Ruh Al-Idhofi itulah perbendaharaan,
  Terima kasih infonya dari Ustaz budiman.
  Sekian, Wassalam kami ucapkan…

 15. harniza binti hashim

  saya pernah kena buatan orang selama 15tahun dari awal perkhawinan saya sehingga lah saya berpisah dgn bekas suami saya ,penyakit saya semakin menjadi apabila saya telah berpisah dgn bekas sumi saya,dimana ganguan2 tersebut menganggu kehidupan saya saya telah mendapatkan pertolongan 2 orang ustaz telah mengubati penyakit yang saya alami.sihir telah dibuang ,kemudian saka yang datang dari kedua org tua saya,sehinggalah saya pulih dari gangguan .tuan saya masih ada kemuskilan dimana selepas saya pulih dari gangguan saya dapati saya mampu mengubat pesakit yang terkena sihir dan sebagainya.adakah saka itu masih bersama saya kerana apabila perubatan dilakukan badan saya didatangi oleh sesaorang..dalam keadaan saya sedar.sehingga ini apa yg saya lakukan masih tidak tersimpang dari ajaran agama islam ,adakah saya perlu teruskan kerana niat saya ikhlas untuk membantu pesakit yg memerlukan bantuan saya

  • Pedagang Hujung Dunia

   terima kasih atas perkongsian..ya itu lah dgn sbb sakit tu puan dpt mengubat..tapi mmg puan ikhlas nak bantu tapi penat tubuh/jasad sbb ada org lain tumpang..bukan diri sebenar diri puan lagi tu..terpulang lah atas diri puan..kalau rasa ok teruskan selagi tak menyimpang dari ajaran islam tapi sebaiknya puan kena cari diri puan dan yakin ngan diri dan allah..agar kita bebas dari syirik..kaedah puan pun sama je kaedah doktor..sbb kadang2 org lain plak percaya kepada puan..wallahua`lam..

 16. Asslamulaikun…Encik/Puan.
  Saya nie memnag takfaham pasal masalah nie, tapi saya dah berubat di banyaktempat sampai lah ke darul syifa, tapi keadaan saya makin teruk dari saya memgalami ganguan sedikit sampai saya boleh dengar suara jin dan syaitan setiap hari, bunyinya terlalu bising dan menggangu tugas harian saya, kepala serta ranbut saya seakan boleh bergerak sendiri setiap masa(ditarik) walaupun dalan keadaan bertudung bergitu juga dengan mulut saya boleh bergerak dan mengerlurkan suara mengarahkan saya buat itu dan ini, saya jadi bingung dan murung,ada yang kata saya memiliki tiga jenis saka iatu saka harimau,ular dan monyet,dan ia dikatakan susah untuk dikeluarkan dan meminta bayaran yang agak tinggi.tapi hasilnya hampa.semuanya ilmu perubatan kata berat, dan sehingga saya pasrah setelah berhabisan duit dan membiarkan sahaja dia berbuat bergitu bertahun2.dan kini saya berserah pada allah yang menentukan kerana saya dan tak kuat menghadapinya,cuma kadang2kesian melihat anak2 yang mermerlukan saya.

 17. Salam..sy nk tahu adakah wujud saka angin?

 18. Amat boring hari nie… tapi hati saya terhibur di blog awak ..
  terima kasih … saya akan lawati lagi blog nie ..
  harap awak akan sentiasa update dengan cerita2 baru…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: