Buat Duit Dengan Penulisan


Saya menjemput sesiapa yang minat dalam penulisan untuk kita bersama-sama untuk mengetahui rahsia seorang penulis di akhbar dan majalah.Saya baru saja berhubung dengan saudara Astora untuk mengumpulkan beberapa orang yang boleh dan minat dalam bidang penulisan.

Dia akan jelaskan segala2nya nanti sebenarnya dia akan mengadakan bengkel di KL awal tahun depan.

Tapi bagi sesiapa yang tidak berkesempatan atau diperantuan atau dimana2 saja..yang memang2 berminat untuk mencari duit lebih melalui penulisan…yang mana dia akan buat melalui SKYPE secara conference.[Tarikh dan Masa akan diketahui sedikit masa lagi.]

Jadi saya mohon kepada sesiapa yang mengetahui maklumat ini sama2 kita join.Sila Berhubung dengan saya secepat mungkin melalui YM : shibshi07@yahoo.co.uk sekiranya anda berminat.

Secara rambangnya perkara2 yang ingin dibincangkan adalah :

1- Penulisan kandungan (content) untuk:

A- lebih 20 akhbar dan 400 majalah di Malaysia, beratus-ratus akhbar dan majalah di Indonesia dan beribu-ribu akhbar dan majalah di luar negara. Bengkel akan memberi tumpuan untuk menghasilkan kandungan dalam bahasa Melayu untuk akhbar dan majalah Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Bagi yang mahir bahasa Ingeris, Arab dan lain-lain boleh mengubah suai apa yang akan dibengkelkan nanti untuk membuat kandungan dalam bahasa-bahasa berkenaan.

Pendatan yang mungkin diraih jika setiap seorang menulis sebuah rencana sehari tidak kurang dari RM5,000 sebulan. Bagaimanapun, jika seorang itu mampu menghasilkan rencana yang sangat berkualiti dan disiarkan dalam akhbar dan majalah yang terkenal dengan repitasinya, dia mungkin boleh dapat lebih RM10,000 sebulan. Begitu juga jika seseorang mampu menulis dua rencana sehari, dia mungkin peroleh pendapatan lebih RM10,000 sebulan.

Dia juga akan mengajar bukan saja cara menulis dan menghasil rencana, tetapi juga cara mengirim rencana supaya diterima oleh akhbar-akhbar dan majalah tempatan dan luar negara.

B- Buat kandungan untuk laman web, bog, dan lain-lain untuk menjana pendapatan melalui iklan seperti Adsense dan iklan-iklan tempatan.

Dalam peringkat awal dulu Adsense boleh menjadikan ramai pembuat kandungan Internet hidup mewah kerana pendapat mereka berpuluh-puluh ribu USD. Tetapi setelah berlaku berubahan, Adsense tidak sehebat dulu.

Cuma masih berbaloi jika rajin berusaha. Bagaimanapun, kini ada banyak alternatif dan kita boleh cuba produk tempatan, Singapura dan negara-negara lain, yang walaupun tidak hebat tetapi boleh menjadi pendapatan tambahan jika seseorang mampu mendapat trafik yang banyak.

C- Perniagaan jaringan yang dijamin berkesan.

Advertisements

Posted on November 9, 2007, in Catatan Pedagang Online. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: