Windows Dalam Linux


pclinux1.jpgCakap2 tentang linux dalam linux atau windows dalam linux..ermm..

BUZZ ! Kawan indo yang ku kenali sekian lama di internet..membawa penemuannya tentang linux..dia masih bertanyakan aku pakai linux apa sekarang ?

Aku pun lama gak tak pakai linux dulu ada ler dok menggila2 dan mencuba2 dialah yang memperkenalkan kat aku tentang dunia linux 2 tahun lepas..setakat aku cuba install seperti ubuntu,mandriva,SUSE dan Knoppix.

Hari ni dia perkenalkan kat aku pclinuxos yang boleh dimuat-turunkan kat www.pclinuxos.com dan burn dalam cd pastu install.. stakat ni aku lum cuba lagi sbb kena susun file2 lama dlm HDD ni yang bersepah2 dengan file torrent dan sebagainya.

Bagaimana caranya :

1-Masuk ke : http://pclinuxos.com

2-Gunakan option download menggunakan torrent,sebab torrent cepat skit.Kena register dulu torrentnya.

Torrent: http://linuxtracker.org/torrents-details.php?id=4143

Download mirrors: http://www.pclinuxos.com/index.php?option=com_ionfiles&Itemid=28

4-Bila siap Burn dalam cd. file .iso asli terus burn saja.

5-Dia cd live, kalau nak install masuk cd live dahulu.

Distro ini juga boleh mengalahkah vista,kerana vista berat memerlukan hampir ke 10 G.Tapi pclinuxos hanya memerlukan 3G saja.Vista hiasan dia juga nak buat macam 3 dimensi.

Ia juga boleh nak install linux dalam linux bukan saja nak install windows.Untuk program windows pula kita install menggunakan program WINE.

PclinuxOs juga harus menggunakan RAM tinggi dan juga VGA nya.

Xp yang kita install di virtualbox automatick terus sambung ke internet langsung.

Perlukan kita nak install antivirus,kalau nak install boleh juga, tapi kalau tak mau pun tak pe sebab dia cuma dalam ruang virtual drive image.

Aku dah burn dalam cd lepas torrent dari web trakerlinux..aduss..writting error plak..bila burn kat cd..mungkin space dah tak cukup cd saiz .iso tu pun dah 677MB..

So,aku burn ke dlm dvd je..lepas tu aku bootkan ok saja…mula masuk cd live pclinuxos..nanti aku akan cuba utk install dan macam2 lagi lah..cantik juga paparannya..

pclinux2.jpg

Posted on July 24, 2007, in Linux Dan Windows. Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: