Bagaimana nak buat wire bank ?


Memandangkan ramai juga pelanggan-pelanggan marketiva bertanyakan bagaimana untuk membuat wire bank atau telegraphic transfer [TT] untuk mendeposit live di platform marketiva, sejak marketiva telah menggantungkan buat sementara untuk menerimaan deposit melalui e-gold.

Secara ringkasnya :

-Katakan Rate USD 1.00 = RM 3.50
-Caj TT Maybank2u Online = RM 10.00
-Caj TT di kaunter Maybank = RM 27.00
-Caj Penerimaan Duit Yang Masuk Ke USA = USD 20.00 (dulu USD 15.00)
-Marketiva tiada kenakan sebarang cas bila duit masuk dalam akaun forex dan penerimaan duit deposit melalui TT berdasarkan no.akaun Marketiva kita dan hanya menerima apa yang MARKETIVA update dari bank.

Tempoh deposit ke USA menggunakan MAYBANK (duit dari Malaysia ke USA ambil masa 24 jam sahaja !!! )

Contoh Pengiraan:
-pakai Telegrafic Transfer dengan kaedah Maybank2u.com
-sediakan RM 10.00 (caj maybank))
-sediakan RM 70.00 = USD 20.00 (caj bank di New York)
-sediakan RM350.00 =USD 100.00 (nilai modal yang kita nak kirim/deposit)
-Jumlah semua = RM430.00

Kesimpulannya,
-Nilai modal kita cukup saja sampai USD 100.00 = RM 350.00 24jam kemudian.
-Sediakan duit lebih (dari segi kiraan caj bank tempatan dan bank USA supaya modal kita mencukupi)

Oleh itu,kita perlu sediakan dalam bank RM 430.00 supaya RM 350.00 sampai dengan nilai yang betul di Bank USA itu dalam masa 24 jam kemudian, supaya duit modal kita tidak terusik satu sen pun.

Secara ilustrasinya:

MAYBANK —> BANK PERTENGAHAN —> JPMORGAN BANK —> MARKETIVA

-MAYBANK CAS = RM 10 (maybank2u), RM27 (kaunter bank)
-BANK PERTENGAHAN CAS= USD20 (cas masukan dari luar ke dalam bank USA)
-JPMORGAN BANK = menerima duit anda
-MARKETIVA = mengupdatekan nilai dalam bank dengan no.akaun marketiva anda
– akhir sekali, dah dapat trading, transferkan dari DEFAULT DESK ke LIVE DESK.

Sumber dasar daripada forumer :armins_eye dalam http://www.nogold.com

Sekiranya anda berminat untuk berurusniaga FOREX di Marketiva boleh membuat pendaftaran di SINI tanpa apa-apa caj dikenakan..asalkan ada ilmu tak de ilmu kena cari dan tuntut sajelah…hehehe belajarforexmarketiva

Posted on July 14, 2007, in Belajar Forex Marketiva. Bookmark the permalink. 9 Comments.

  1. askum.. saya nak tanya lah,macammana kalau saya tiada akaun maybank untuk membuat TT?
    selain daripada maybank,adakah terdapat bank tempatan lain yang mengenakan cas yang murah?

  2. wasalam zul: boleh jer buat kat kaunter maybank kira ok je cas..rate international..isi borang kat kaunter sekali ngan caj..di maybank2u melalui internet cuma kita isikan sendiri jerk..dan akan terus on je nanti..ok

  3. beza dia kat kaunter caj dia mahal skit jerk kalau online m2u murah tu jerk

  4. askum..
    kalau pakai maybank2u akuan wife boleh tak untuk buat TT?

  5. wasalam..
    biasanya kalau kita buat TT secara online pihak bank akan hubungi pemilik akauan tersebut..bila dihubungi leh jawab jer nanti untuk pengesahan.

  6. Akom….nak tranfer dari Maybank2u ke akaun marketiva dengan wire tranfers..bleh derect kye atau kena ada akaun kat e-bullion…aku yang baru..

  7. To Komeng..
    Wasalam..

    Terima kasih menulis…

    ok boleh yerk saudara melakukan wire bank atau wire transfers melalui m2u..lagi menjimatkan dan memudahkan..anda boleh ke account center di marketiva anda utk dapatkan maklumat bank yang anda akan transferkan.ok

  8. salam, nk tnyer, kalau duit dari luar nk transfer ke maybank sya amik masa yg lama ke utk sy dapat cash tu? atau cmner yer? sbb sy x bape nk phm bab2 ni.. minta tunjuk ajar..😀

  1. Pingback: Bagaimana untuk daftar marketiva « Lakaran Seorang Pedagang Internet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: