Tips Forex Yang Berjaya


Sekiranya anda….

-Berminat untuk berurusniaga FOREX hanya dalam talian boleh mendaftar PERCUMA DI SIN

-Ingin mendapatkan maklumat dengan lebih lanjut tentang forex boleh dapatkan KUASA FOREX ditangan anda DI SINI

-Ingin mendapatkan buku elektronik / digital tentang FOREX boleh dapatkan di SINI.

-Memerlukan signal forex percuma boleh ke SINI.

belajarforexmarketiva

Ringkasan temubual dari otai-otai FOREX yang telah berjaya dan berpengalaman.Berikut antara tips menarik untuk pemula atau newbie yang baru untuk mengenal FOREX sebelum mengenal apa-apa indicator dan sebagainya.

-Bangun pagi jam 5:30 Pagi Buka Chart.Carikan currency yang cantik-cantik untuk BUY atau SELL. Berapa harga yang paling LOW atau yang paling HIGH pagi tersebut.Bila dah setkan mana yang terbaik bagi kita boleh buat pending order.Kemudian boleh buat kerja lain.

-Masuk Trade sekitar Jam 1 Petang Waktu Malaysia.

-Sebaiknya take note bila kita masuk trade harian.

-Tanyakan diri anda :

KENAPA KITA MASUK TRADE tersebut ?

-Price Low kita akan BUY adakah price pagi itu high.Jadi kita SELL No Stop Loss.

-Kebiasaanya paling best adalah pagi Isnin.Dalam seminggu ada 5 Hari Trading Days.Kita akan study lah hari ini berapa Price Paling Tinggi [HIGHEST PRICE] dan Berapa Price Paling Rendah [LOWEST PRICE] esok.

-Gunakan fikiran yang logik.Kita akan bertambah kepastian lagi bila kita dapat menguasai ANALISIS FUNDAMETAL.Ingat ! Dalam FOREX sesuatu yang naik pasti turun dan yang turun pasti akan naik itu secara logiknya.

-Rencanakan seperti dibawah :

PAIR=GBP/USD

MONDAY = [XX / XX / 2007]
HIGHEST=
LOWEST=

TUESDAY [XX/XX/2007
HIGHEST=
LOWEST=

-Paling penting adalah :

1-Mengetahui trend ketika kita hendak masuk post
2-Jaga Money Management
3-Tidak Tamak
4-Sabar

-Apakah predict trend akan berlaku ? LOW atau HIGH ! dengan membuat analisis data dari Weekly [W1] atau Daily [D1].

-Kita mencari peluang dan keuntungan kita boleh mulakan :

1-Buka semua timeframe dari Timeframe MN hingga timeframe 1M

2-Perhatikan trend kemana arahnya.

3-Price Action lihat Candlestic di Timeframe 1M-15M

4-Carikan Entry mengikut trend.Kalau kita melawan trend juga boleh yang penting MoneyManagement harus diingat dan dengan sebab yang munasabah…Untung saja kita boleh tutup atau mengubah Stop Loss kalau kita meletakkannya.

5-Menjaga Money management untuk entry kecil2an pun tidak mengapa.

6-Sekiranya kita buka post.Pair tersebut mencanak-canak ikut direction kita tengok price action belum sampai TOP Button kita buka lagi post.

7-Tidak meletakkan Stop Loss.

NOTA :

1-Analisis Harga dari Minggu Lepas untuk meramalkan price move dalam minggu ini.Back to the future.Katakan Trend yang minggu lepas 5 trading days,kita cuba buat analisis menggunakan trend yang lepas,di mana price tersebut akan pergi dari hari Isnin sampai Jumaat.Itulah yang dikatakan predict the future price.

2-Buat horizontal line untuk paling tinggi dengan paling rendah.Biasanya ambil di W1 ataupun D1.Kalau tak sabar boleh buat di M5 .Pastikan di mana support dan resistance.Bila tembusi resistance dia akan naik ke seterusnya dan dia akan berpatah balik.Paling kurang kita tahu jugalah tentang R&S.

3-Kalau low kita buy kalau high kita sell.Kalau ada doji atau tandanak reverse kita close position ambil untung pd tahap jangan tamak. Setiap hari boleh dapat pips.

4-Katakan kita buka TF30m GU, tandakan yesterday high and low.Kemudian hari ni kita lihat chart bila dia sampai high and low apa akan berlaku…kirakan berapa pips dia bounce samada up or down (biasanya dia akan bounce dulu sebelum meneruskan trend). brapa pips pulak dia terlajak(boleh kira floating lah ni)… (kadang2 cantik kadang2 terlajak)

5-Teknik ni hanya guna weekly and daily price analysis. Cari pair yg. sesuai untuk short atau long. Study chart betul2 lihat price yang mana paling low dan yang mana paling high.

6-Cuba study chart pair currency yang hendak kita masuk contoh untuk GU daily chart,weekly chart, monthly chart dimana price tu pergi High
dgn Low dia. Resistance dng Support price tu dari minima ke maximum price tu pergi adakah price tu akan turun balik ke tempat asal.
GU high of the year dri tahun 1992 dah dekat sama paras dengan tahun ni
2007. Price paling tinggi pd 1980.

7-Apabila kita study tu..kena faham cuba buat catatan High dan Low weekly untuk bulan 5 punya mcm mana tgk kat mana jadi R dan S. Bila breakout H weekly apa jadi dan bila brekout low weekly pernah terjadi.

8-Tandakan previous weekly high/low, dengan monthly high/low…kemuadian hari ini punya high and low pun kita tandakan.. sebab price yg dah kene high or low itu akan masuk balik.So kita high price sell and low price buy..cuma kalau dia terlepas tu tahan je lah floating. Insyallah dia akan turun balik (kalau kene high pricelah), kalau low price tu terbalikan jer.Secara indicator nyer.. price yg dah kene previuos high/low di stoch akan OB/OS dan di rsi akan berada di top/bottom.

9-PENTING..Fahamkan dahulu apakah itu high daily dan low daily, kemudian analisa pada mingguan kemana arah trend sebelumnya dan jika diamati sehalus2nya.Setiap lowerst mahupun highest akan berpatah balik, dgn lain perkataan WHAT GOES UP WILL COME DOWN dan sebaliknya.

Kawalkan MoneyManagement kita tidak risau walaupun tiada letak STOP LOSS..nothing will happen.Apa yang berlaku pd chart ingat, trade what you see, tanpa emosi..ukur baju di badan..jangan teruja dgn hasil org lain..just fokus pd trading sendiri..akui kesilapan.

10-Berdasarkan konsep support dan resistance..memang kalau kite sell di resistance kuat,price biase akan patah balik di situ, kalau kita tamak mengharap die turun terus memang kena sapu lah.. pasal level tu dah jadi support.

11-Bila waktu yang sesuai untuk buat entry? Waktu sesuai apabila price sampai high and low. Tapi range yang kecik di daily pun kita kena pandai main je..kalau range kecil baik main breakout…itu lebih menguntungkan.

12-Timeframe berapa untuk trigger entry ? Terpulang kepada individu kalau saya guna TF M30 untuk confirmation entry.

13-Ilmu mengenal trend adalah ilmu yang sangat penting dlm disiplin forex.

14-To all newbie diingatkan jangan gunakan terlalu banyak indicator. Kalau terlalu banyak indicator/method boleh membuat anda runsing dan trading pula macam kena tsunami..Dan yang penting sekali “RISK MANAGEMENT”.

15-Bila masa news nak keluar gunakan TF 1 minit chart lihat trend betul2 bila ada peluang, breakout high pasang bubu ikan dekat bawah kalau nak set TP pun boleh…study betul2 apa effect news itu pada GU take note kalau boleh tulis dalam diary jam berapa price tu skyrocket (naik atas atau ke bawah) buat hand-on banyak baru kita faham.. (masa itu lah silap2 boleh heart attach kalau orang tak biasa buat teknik ni main margin kecik2 dulu biasa jangan diri dulu.

CARANYA :

Setting stoch 1 minit chart 5,3,3, level 75, 50, 25, memang cantik dan bolliger bands default setting.

Untuk short term guna 1 minit chart, untuk meduim term guna 1 hour chart, untuk long term guna 1 day chart. Atas 75 bersedia pasang short, bawah 25 bersedia pasang long sabar dan jangan tamak.

16-Low=Buy High=sell, kalau harga dah tinggi kenapa beli jugak! melainkan dah beli beberapa hari lalu atau minggu lalu dan tetapkan bila nak close utk ambil untung!

17-Modus operandi very simple..kita akan lihat Timeframe Daily,pair mana bagus utk dibeli,selepas subuh check..kalau ok close, tapi jika open, pergi kerja lain…tetapi setkan target berapa kita mahu,bila balik kerja kita lihat kembali.

18-harga open tidak memainkan peranan, kita jangan kalut harga berapa dia buka, yang patut kita fokus, kita masuk pada harga brp? so after this kita kena monitor pula pergerakan semasa live trading dan seperti dikatakan, dah tetapkan berapa pips 5/10/50 kita mahu,bila capai close..end of story!

Tapi, pips calculation depends solely pada brp cash u ada? hopefully kita tahu berapa nilai pips yang kita main ok!

Contohnya,ada follower saya kata dia setkan 5 pips jer, but i said to him why?

Nak buat apa 5 pips.jika anda masuk $100 dpt 5 cents usd, but sebagai pioneer.sekadar mengenal dunia forex ok saja.

19-Sebelum kita beli apa-apa pair,mula2 tengok adakah nilai semasa tinggi atau rendah? Anda tidak faham maksud low atau high,bagaimana nak definasikan?

Simple saja, contohnya usd/jpy harga semasa 117.95, tetapi minggu lepas hanya 115.32,so katakan nak beli juga sebab indicator tunjuk harga baik, cantik,but to my understanding,the price is too high, tapi kalau range 116.00 kira boleh beli!

so Low= 115.32[BELI],High= 117.95[JUAL],sepatutnya consider BELI at this price = 116.00

Di sini, Saya hanya menggunakan logik,jangan beli masa harga tinggi..sabar dan bila dah beli agak2 jangan terlalu tamak…kira2 20/30 pips kira ok for the day!

20-Ada juga bertanya,berapa lama saya simpan,ada yang sejam,sehari, seminggu,lebih pun ada sebab nak reach target sendiri.

21-Bagaimana pula nak determine harga,kan kita setiap hari mengadap forex, takkan tak ingat masa beli last week apa, masa jual brp? untung sikit ke banyak dan sebagainya.

22-Back to basics..apapun yang kita beli, bila harga lebih jual,never put a stop loss, margin kena jaga untuk elak margin call, kalau target tak sampai, biarkan open, but if you feel you need to move on..jual jer but cari lak pair yg boleh cover loss.

23-Kita renungkan senario ini,katakanlah kereta waja harga original Rm60000 sekarang harga market dipasaran dijual dengan harga Rm35000
so,semasa kita dengar ada org jual harga Rm32000 tapi saya suka beli harga Rm 33500. Next car merc1.9 harga asal jangan mimpi nak beli, harga semasa sekitar Rm35000 but ada orang nak jual RM 20000 but saya masih pilih waja tadi,pada harga Rm33500.

Renungkan dan cari jawapannya, adakah saya kata murah sebab Rm 20000 atau that rm33500 its much better price than harga pasaran? Rasanya, kereta waja tu ada tak offer Rm 40000?

so, what i am trying to say, i bought the price at a reasonable price and hoping that it will go up dan sy ambil kira juga market value!

Di kampung makan nasi lemak 0.50 kira hebat, semua ada..ikan bilis, sotong, ikan masin, telur,sambal lg ..pe kena pula kopi O kaw!

Tapi bila dah kerja K.L, kita selalu High,atau dinner di pizza hut/kfc, pekena nasi kandar..well harga rm10/15…come on this is todays living !

24-Formula

Daily guna formula ni > 1+2+3+4+5

Weekly > 1+2+3+4

Monthly > 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12

bila dah dpt jumlahnya, kenalah bahagikan kpd nilai tinggi+rendah,baru enter market!

25-Dengan 3 langkah…

Langkah 1

– belajar cara nak masuk dan close position
– belajar nak buat TP

Langkah 2

– Buat simple analysis market price..kalau otai2 panggil TA, ini yang paling penting.

– caranya? buat permulaan jgn pedulikan apa2 indicator yg ada….. buat cara basic… ye cara paling basic.

– macam mana? amik price paling HIGH dan paling LOW untuk minggu tersebut…. then buat benchmark..

– tgk harga semasa, kat mana ia berada…..HIGH side? LOW side? berapa difference? then masuk position… sama ada nak LONG/SHORT…
– set kan TP…. yg nie ikut nafsulah….. buat permulaan saya cadangkan 10 pips atau kurang….

Langkah 3

– tunggu perangkap mengena…. pasti mengena! rekod mfazy 100% dan rekod saya juga 100% so far…..

Itu saja 3 langkah mudah nak main forex..jangan peningkan kepala. Bila dah faham bagaiman FOREX WORLD nie…barulah boleh gi advance…. time ni lah nak tgk SMA ker, EMA ker? Bollinger bands ke? vegas ke? macam2 lagik….

Untuk 100% berjaya dgn cara mudah ni :-

-jgn guna lebih dari 40% margin.30% is good start….
-cara ni amat sesuai ngan platform streamster-marketiva…..
-sesuai utk mereka yg part time, kerja dari jam 8 pagi-5 petang.

Posted on May 5, 2007, in Forex Trading. Bookmark the permalink. 7 Comments.

  1. MOHD ISNAINI KASDI

    mohon bantuan sifu SAYA TAK FAHAM MACAM MANA NAK KIRA boleh tolong jelaskan

    24-Formula

    Daily guna formula ni > 1+2+3+4+5

    Weekly > 1+2+3+4

    Monthly > 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12

    bila dah dpt jumlahnya, kenalah bahagikan kpd nilai tinggi+rendah,baru enter market!

  2. tolong sifu ,,,,,besokk eurjpy,,,,macam manaa

  3. ah ah ,i have a read it ,it is really good

  4. Manja Mundos

    mohon bantuan sifu SAYA TAK FAHAM MACAM MANA NAK KIRA boleh tolong jelaskan

    24-Formula

    Daily guna formula ni > 1+2+3+4+5

    Weekly > 1+2+3+4

    Monthly > 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12

    bila dah dpt jumlahnya, kenalah bahagikan kpd nilai tinggi+rendah,baru enter market!

  5. wah.. tips yg menarik for newbie. cikit2 leh lah ku faham sekarang.. aku pakai demo account pun dah rugi apa lagi betul2. baru je nak mula ni tok guru.. later i read again la u punya blog ni,.. thank for the tips..

  6. kalau i ada 30usd. and then, i nak risk 3% dari value tu, leverage 200:1.. bagaimana nak kira S/L or T/P? boleh tak bagi contoh?

  7. -jgn guna lebih dari 40% margin.30% is good start….

    macam mana dengan margin ni ye, macam mana kita nak tentukan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: