5 Langkah Mesti Kaji Sebelum Ambil Hosting Percuma


5 perkara yang perlu kita kaji sebelum mengambil atau menggunakan hosting percuma.

1) Baca dengan teliti Terms And Condition mereka, tengok apa yang boleh dan apa yang tak boleh kita letak pada hosting tu

2) Cari deal yang terbaik, sekarang ni banyak yang menyediakan perkhidmatan free hosting yg kompetitif la kiranya..kalau tak bagus or tak banyak feature/kelebihan pada hosting trsebut tidak perlu lah kita sign in.

3)Kebanyakkan free hosting mengganggap yg penggunanya tidak akan mengguna terlalu banyak space..ini kerana sesetengah free hosting ni agak tamak dalam mnyediakan
perkhidmatan..tu yg datangnyer ter “oversell” ruangan serta bandwith..so ade gak pengguna yang kene block sebab terlebih guna space atau web kita lama tak update seperti saya pernah pakai blogdrive waktu dulu.Mereka delete saja mana-mana yang lama tidak kemaskini.

4) Ada juga sesetengah web hosting free ni yang mahu pengguna membuat post/submit entry ada forum website mereka sebelum diorang bagi lu free hosting..ini agak membuang masa kita, memandangkan kita ni nak yang cepat kan ?

5)Anda perlu rajin tengok berapa banyak free space,free bandwith yang free hosting (berapa banyak free ler) yang kita minat tu providekan kat kita contoh macam 20Mb disk space dan 500 Mb bandwidth sebulan utk free hosting mana lah cukup ye tak? so pemilihan yg baik menjamin kepuasan kita juga.

Nota:

Apa itu hosting ?

Hosting pula adalah server pelayan untuk nama domain anda (tempat anda simpan fail anda). Analoginya, sebagai contoh: hosting seumpama kedai yang anda sewa untuk menjalankan perniagaan anda (untuk menyimpan barangan). Anda boleh menyewa kedai anda ini dimana saja di dunia ini kerana internet ini adalah dunia tanpa sempadan. Kita boleh menyewa hosting-hosting di USA,Malaysia dan sebagainya .

Anda boleh menempatkan hosting anda dimana sahaja di dunia ini selagi ia terletak didalam rangkaian internet.Sekiranya berminta untuk menyewa hosting anda boleh juga ke SINI

Saya ada juga menyewa hosting di internet-webhosting sudah 2 tahun lebih setakat ini service adalah baik dan harga pun berpatutan.

Posted on April 3, 2007, in Catatan Pedagang Online. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: