Bagaimana nak buat server…


Dah seminggu aku study..membelek2 utk bina server bermula dari pc kita atau localhost..aku tak putus asa lagi utk belajar di beberapa web dan bertanyakan dengan paman google..penat aku mengooglekan susah nak cari web melayu kat forum2 pun tak detail sgt…kekadang terpaut ke web indo..so,terpaksa belek2 kat web mat salleh..baru nak belajar DNS [domain name system]..cam nilah dulu aku nak belajar php..nasib baik jumpa forum melayu..www.zulkiply.com bagus belajar situ insyallah berjaya..

Mungkin ramai yang belum faham apa itu domain atau nama domain dan juga hosting. Domain atau Nama domain adalah nama halaman web anda. Analogi contoh nama syarikat yang anda beli di Pendaftar Syarikat di Malaysia, nama syarikat itu adalah hak anda dan tidak ada orang lain di Malaysia dapat membeli nama syarikat yang sama seperti anda. Tetapi nama domain yang dibeli adalah unik dan hanya ada satu sahaja di dalam dunia ni bukan setakat di Malaysia sahaja.

Hosting pula adalah server pelayan untuk nama domain anda (tempat anda simpan fail anda). Analoginya, sebagai contoh: hosting seumpama kedai yang anda sewa untuk menjalankan perniagaan anda (untuk menyimpan barangan). Anda boleh menyewa kedai anda ini dimana saja di dunia ini kerana internet ini adalah dunia tanpa sempadan. Contohnya, saya menyewa hosting di USA sebagai contoh untuk halaman web saya yang berbahasa melayu. Anda boleh menempatkan hosting anda dimana sahaja di dunia ini selagi ia terletak didalam rangkaian internet.

Posted on March 15, 2007, in Idea Central. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: