FOREX: Bagaimana Nak Mulakan?



Macam mana nak mula FOREX ni..? mungkin inilah persoalan yang sering tertanya-tanya bagi pelayar di catatanku ini…”Eh otak aku blanklah tentang FOREX ni”…Maklumat masih Zero dan sememangnya aku tak faham benda-benda ni…Tapi aku berminat juga..ermm cam ner nak mula aarr..Adakah inil jg berlaku pada anda dan membuatkan anda rasa bingung dan pening2 ? Sabar..jangan risau..yg penting jangan setkan semua persoalan2 itu di kepala anda..biarkan ia berlalu seketika..

Sebenarnya persoalan macam ni bukan saja anda, malah aku pun turut sama mula2 dulu..betapa susahnya nak cari maklumat..kalau sapa2 yg terror bahasa inggerisnya “TERLALU PANDAI”lah..tak semestinya ketemu juga..so,Untuk anda Dont worry ok..
So, anda yang mencari wang di internet ni adalah orang-orang yang bijak..tak semestinya bijak seseorang tu..perlu pandai bahasa inggeris 100% dan pandai IT..alahai..semuanya bukan syarat utama ..orang pandai dan berpelajaran tinggi pun ada kelemahan juga..kekadang tak pandai mengurus dan kendalikan wang dengan bijak walhal dia adalah pelajar jurusan akauntan dan sebagainya..so,apa yang hendak dikata..Sebenarnya setiap manusia Allah beri kelebihan masing2..begitu juga dengan rezeki…..samada bermula dengan ilham sendiri..kawan ke..atau apa2 cara “perantaraan” yang dpt menghubungkan kita utk menemui jalan -jalan pintu rezeki..

FOREX….jalan kaya..bebas hutang ? Benarkah??Benar Atau tidak bukan persoalan lagi..bagi anda yang mempunyai ilmu dan berkemahiran yang sedikit..teruskan usaha ini..tapi ingat FOREX bukannya skim cepat kaya ..ia tetap difinasikan sebagai bisnes….perlu kerja keras walaupun nampak lembut diatas kerusi empuk.. hanya tangan halus memetik keyboard ..

Apa yang penting sesuatu yang hendak kita dimulakan atau ceburi adalah dengan ILMU dan panduan , kaedah atau teknik..itu paling utama..hatta pencuri pun perlukan ILMU untuk MENCURI tau..!jangan tak percaya saya katakan diarorang pun bermula dari pra sekolah…seterusnya universiti secara sulit .. dan mereka mempunyai beberapa pangkat di alam mencuri ni..kalau tidak masakan mereka mengetahui “lautan dalam panjang sejengkal” so, fikir2kan..kalau tak pro silap2 kena tangkap…sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua kan..so,begitu jglah alam berbisnes ni..semakin kecil bisnes semakin rendah risikonya..semakin besar bisnesnya semakin tinggi risikonya..terpulang mana2 individu lah..mana satu pilihannya..kebiasaan risiko kecil untungnya lambat dan memakan masa..risiko besar pula untungnya cepat dan singkat masanya untuk mendapatkannya.

Berbalik pada persoalan tadi..setelah proses meredah maklumat dan kajian tentang FOREX dan mendapat ilmu baru kita boleh masuk trading atau pasaran FOREX secara online di internet ribuan platform atau broker FOREX…sehinggakan platform MARKETIVA menawarkan dengan percuma $5 untuk berdagang secara langsung atau dengan nilai $1 pun boleh juga..ada juga sesetengah platform yang menawarkan deposit atau jaminan $100,$200,$300,$1000,$2000 dan sebagainya baru boleh mendaftar memasuki pasaran atau memulakan perdagangan ini.So,untuk yang baru nak menceburi bidang FOREX atau mengenalinya apakah benda ni..lebih baik mulakan di Platform MARKETIVA yang telah dilancarkan hampir setahun lebih bermula tarikh ini..semuanya berjalan lancar…mulakan pratikal anda disini samada ritual atau virtual..kalau anda berminat nak berdagang secara besar2an anda boleh memilih platform lain seperti NORTHFINANCE,NEUIMEX dan sebagainya.

Masa aku mula2 nak kenal benda pun macam2 maklumat dicari dalam bahasa melayu..tapi belum ada lagi masa tu..kebanyakkannya dalam bahasa inggeris dan juga bahasa indonesia..tapi skrg..sudah byk E-books dijual,blog dan website dalam BAHASA MELAYU menerangkan tentang perdagangan FOREX.Jadi disinilah kita sama2 berkongsi ilmu dan pengalaman aku di alam ini..medan perbincangan ilmu forex juga terbuka luas di KOMUNITI ALKIRAM.NET

Akhir kata..sebelum menceburi tentang pelaburan atau urusniaga FOREX kita mesti mempunya wang atau modal..dari mana kita nak dapatkan wang semestinya kita sudah bekerja di alam pribumi atau nyata..kita nampak berdagang disini macam orang tak ada kerja..tapi tanggapan itu salah..sememangnya mereka sudah bekerja bersungguh masa dulu di alam nyata dan tiba masanya untuk melabur atau mengembangkan lagi wang yang tersedia ada..beginilah alam bisnes..tak semestinya bila dah ada peluang disini kita rasa sudah sampai masa untuk berhenti kerja yang sedia ada..kerja tetap kerja..di FOREX pun kena kerja bersungguh2 juga..hakikatnya tak der perkara mudah nak kaya..kalau angan2 itu memang leerr…naik ke bulan pun sampai..apapun boleh dapat kalau kita di alam khayalan..cam pengisap dadah cam tu ler untuk menghasilkan alam khayalan..apa kehendak mereka di alam tue..mereka akan dpt jer..tapi disini bukan alam khayalan tauuu!

Jadi kesimpulannya :

1- Mencari maklumat di web,blog dan forum..juga ilmu tentang FOREX dan dapatkan orang yang dapat mengajar dan juga kawan yang dapat berkongsikan tentang ilmu ini.Kalau malas semua itu..rasanya tak perlu anda bercita2 nak kaya..tak ada benda atas dunia ni utk berjaya kalau kita malas….Boleh juga dapat di DEBTFREEDOMFX

atau nak menjimatkan lagi boleh dapatkan ebooks ini SUGARUSHFX

2-Mempunyai modal untuk kos pengajian dan pelaburan terpulang di atas individu. Ada orang sanggup menghabiskan wang ribuan ringgit dan USD untuk mendapatkan ilmu FOREX begitu juga pelaburannya.

3-Berani menghadapi risiko dan sabar serta redha.

4-Berusaha bersungguh,tawakkal dan doa.

Adakah berbaloi menghabiskan ribuan RM atau USD untuk dptkan maklumat atau ilmu ? YA..Insyallah kalau kita bersungguh2..Kerana memang berdagang FOREX untungnya adalah tinggi..sama tinggi dengan risiko..tapi semakin tinggi deposit/margin/jaminan kita insyallah kita tak akan rugi..misalnya MARGIN kita $1000 kita hanya pakai untuk trader dalam 2%-30% dari Margin/deposit itu kalau dapat untung 10 point atau 10 pips pun sudah memadai..dalam sekelip mata..Ingatlah buangkan sikap tamak dalam hal ini..kena banyak sabar..semakin besar Margin..hanya skit saja wang yang dipakai atau buka posisi..

Sekian dulu..jadi fikir2kan…“Orang yang bijak adalah orang yang pandai membuat dan mencari ilmu duit dan menguruskannya”.Datuk N

Posted on August 26, 2006, in Belajar Forex Marketiva, Catatan Pedagang Online. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: