Idea bisnes ?


wangHari ni rasanya aku nak kongsi2 idea lah dalam bisnes..Di Malaysia kemudahan IT semakin hari semakin meningkat..semakin hari semakin banyak domain dan hosting telah didaftarkan..begitu hebatnya di alam maya sekarang..

Click Here to shop at eBay.co.uk

Tapi berapa ramai yang telah membantu usahawan kecil kita dikampung..produk banyak sehingga menjadi lebihan..tetapi masalah dengan pasaran ! Aku rasa..lah kalau yang dah ada ilmu tentang bisnes online mereka boleh buat sebenarnya untuk membantu pasaran produk2 kampung atau industri kampung…seperti keropok,kelepek,belacan,budu,cincalok dan sebagainya ke pasaran antarabangsa dengan menggunakan internet dan promosi merata tempat je kat internet ni..macam boleh buat..sebenarnya..aku pun tahu ler..kekadang2 tu sesetengah produk tu bukannya sedap gak…bila promosi berlebihan dan keyword nama ramai diperkatakan dengan sendiri produk naik dan rasa sedap..bahkan ada lagi yang lebih sedap dari itu..apapun cubalah bagi mereka yang otak bisnes ni cari produk2 dikampung iklankan di web atau letakkan di web…www.ebay.com ke http://www.lelong.com ke http://www.alibaba.com atau web persendirian anda..silap2 anda pun leh jadi kaya..wooow..sekaligus menaikkan taraf orang kampung kita..produknya terus maju dan berjaya.

Cuba bayangkan..kalau anda berada diluar negara…kadang2 tu teringin juga nak makan keropok ikan ,belacan, budu,cincalok,serunding,rempah ratus,kerepek dan sebagainya..kan..Sekarang bukannya susah nak dapatkan..buat pembelian secara online saja..dan sampai depan pintu..tak kira dimana jua berada..hanya on internet dan search saja keyword serunding misalnya..web manakah yang berada diatas..? mestikan kita perlukan di muka depan dan berapa di no.1 kan ? So,disitu juga penting bagi yang berkemahiran memperbanyakkan keyword seperti juga domain yang kita pakai..kan..kekadang kita bosan dengan SPAM kat email..ribuan email kekadang dalam inbox kita kekadang terus je delete..

So,para internet marketing mesti memulakan langkah yang terbaik dalam mempromosikan sesuatu produk..seperti google words atau iklan baris google atau yahoo..Kenapa kita masih berbisnes tidak profesional…semestinya tiada pendedahan dan ilmu saja..memang dah berlaku dengan munculnya Jutawan Internet seperti Irfan Khairi dan ramai lagi..yang bergelar usahawan senyap..Bekerja didalam rumah saja..hanya keluar untuk pergi poskan barangan yang dipesan..

Pastinya apa2 bisnes memerlukan modal..aku dulu pun pernah menjual barangan secara online tapi sekarang stop kejap nanti ada masa nak mulakan baliklah sebab masa tak mengizinkan..menumpukan kepada FOREX jap..nanti betul2 berjaya dalam FOREX hasil keuntungan boleh buka bisnes lagi di alam nyata..hehehe..insyallah..angan-angan je aku ni..huhuhu..

Tidak dinafikan ada juga orang membeli rempah ratus misalnya secara pukal pastu dia bungkus dan buat atas nama syarikat dia sendiri plak..dan siap dengan cap dia sendiri..maklumlah orang kampung ni bukannya ada syarikat sendiri..mereka hanya hasilkan dan jual secara kampung je..sekadar buat cap sendiri je..cap kapal ke pinang belah dua ke..cap sirih ke..bahan2 kandungan pun tak ada gak kekadang tu..tapi memang ada orang dah lama buat..kekadang sedap juga rempah giling yang di buat cara tradisional..!

Teringat aku satu rempah BBQ yang dibuat secaraBBQ2 tradisional sedap sangat….sbb bahan2 yang digunakan nampak fresh..walaupun 3@4 bulan aku simpan dalam frezeer..Kalau saper yang tinggal dekat area Kota Bharu..bolehlah try atau cuba dan boleh hubungi Zakiah [Kak Yah] No.telefon 09-7646843 atau 012-9552955…kalau korang nak tolong pasarkan..boleh je..memang sesuai untuk tempahan secara pukal bagi mereka2 yang ingin mengadakan jamuan BBQ seperti jamuan hari keluarga kakitangan kerajaan ke..jamuan hari raya ke..dan lain2 lah….ayam panggang….daging panggang ke…kerang.malah nak letak seafood pun ok…aku kalau malas sangat nak bakar..celup jer dalam rempah nie..after that goreng..walla..power habis..kalau korang kata aku nak promote pun takper..tak kisahlah..sebab bagi aku..rempah BBQ nie tak rugi…kalau beli..sbb tkder sebarang pengawet….

bbq“Perisa rempah BBQ ini disediakan bagi anda yang ingin mengadakan majlis-majlis keraian seperti sambutan hari keluarga bagi kakitangan kerajaan atau swasta , perkhemahan bagi pelajar-pelajar atau mahasiswa/wi, jamuan BBQ,satey dan sebagainya tanpa membuang masa untuk memikirkan bagaimana untuk membuat rempah tersebut.”

Anyway..yang penting dalam bisnes ni adalah promosi dan pengiklanan je..kalau syarikat besar atau sesuatu produk yang memerlukan modal besar tapi pasaran tiada adalah sukar juga untuk berjaya..berbanding dengan produk kecil dan modal kecik je asalnya tapi promosi dan pengiklananya begitu meluas..insyallah lebih berjaya..ok selamat mencuba..!

Posted on July 27, 2006, in Catatan Pedagang Online. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: