Bijak MelaburAku nak kongsi berdasarkan pengalaman dan kajian dalam pelaburan yang dijalankan secara online bagi yang berminat dengan risiko tinggi..tapi ingatlah dan fahamkan dulu konsep pelaburan yang mendatangkan pulangan tinggi pastinya risikonya juga adalah tinggi.Aku sertakan panduan ringkas..

1-Dapatkan maklumat terlebih dahulu samada di blog,forum atau web

2-Sekiranya tidak faham dan atau ada apa2 soalan sila ajukan kepada penyelia blog,web atau berbincang di forum2 berkenaan.Ajukan pertanyaan atau berhubunglah di Yahoo Messenge [YM],Skype atau email terlebih dahulu sekiranya kita tiada masa untuk mendapatkan maklumat lanjut.

3-Sekiranya bersetuju dan berminat dengan sesuatu program yang ditawarkan tenangkan dan fikirkan risikonya.

4-Melabur secara online letakkan targetkan wang anda berapa anda sanggup hadapi risiko atau berani alami kerugian.

5-Laburkan mengikut kemampuan saja atau lebihan dari tabung wang anda.Jangan sesekali membuat pinjaman secara besar2an dengan orang2 tertentu.

6-Elakkan dari bersifat tamak dan tidak sabar.

7-Selepas melabur dapatkan maklumat dari masa ke semasa sekiranya ada dengan upline [orang yang di atas anda atau mentor anda] dan selalu berhubung dengannya sekiranya ada apa yang perlu dibantu.

8-Jangan menyesal sekiranya pelaburan anda gagal kerana anda yang telah buat keputusan untuk terjun menghadapi risiko.

9-Setelah melabur dan mendapatkan hasil ambil dulu sikit sebagai utk mendapatkan modal sebelum labur semula.Sekurang-kurangnya 50% atau 25% dari keuntungan agar modal anda tidak hangus begitu saja.

10-Ingatlah 75% adalah keputusan ditangan.Sekiranya tidak berjaya letakkan pada kesalahan anda.

11-Sekiranya pelaburan anda mendapat keuntungan besar janganlah lupa untuk bersedekah walaupun RM0.10 atau keluarkan zakat dalam membantu orang-orang yang dhaif dan moga diberkati dan syarikat tersebut terus berkekalan.

12-Sekiranya anda melabur dengan jumlah yang banyak jangan letak pada satu tempat cuba kongsi2kan dengan tempat yang lain bertanyakan kepada upline anda.

13-Jangan menganggap ini adalah program atau skim cepat kaya.Ini adalah hasil perkongsian anda dalam bisnes saja kerana kita tidak pandai untuk menjana wang..kita hanya serahkan wang utk mereka uruskan untuk sama-sama mendapatkan untung.

Aku rasa itu saja yang dpt dikongsikan dan digariskan secara rambang mengikut pengalaman aku selama mengikuti bisnes secara online.Semoga disiplin ini dpt membantu anda yang baru berjinak dalam hal ini.

Advertisements

Posted on July 26, 2006, in Investment Online. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: