Pengurusan Risiko


pengurusanrisiko

Bab ini dikira sangat penting untuk aku seorang trader FOREX walaupun berdagang secara kecil-kecilan..macam aku ni..
Apapun jenisnya pelaburan memiliki risiko selain keuntungan yang diharapkan. Risiko ini berupa kehilangan sebahagian atau seluruh dana yang kita laburkan..samada dalam waktu yang lama atau waktu yang singkat.Mungkin sehari saja.!

Ada sebuah hukum yang berlaku secara umum dalam dunia pelaburan, sesuatu pelaburan yang menjanjikan pulangan yang besar, maka pelaburan tersebut semestinya memiliki risiko yang sama besarnya dengan return yang dijanjikan. Sebaliknya, jika kita mencari pelaburan dengan risiko kecil, biasanya return yang ditawarkan juga kecil.

Hal ini perlu difahami dan di ingati tidak semua orang memiliki keuntungan pelaburan yang sama. Ada orang yang sukakan dengan risiko atau risk lover alasannya adalah pulangan yang dijanjikan juga besar.

Sebaliknya, ada juga yang lebih mengutamakan keamanan dananya dan mencari pelaburan dengan risiko seminimal mungkin dengan return yang dihasilkan juga kecil. Orang-orang seperti ini biasa disebut risk averter. Tidak ada yang lebih baik satu sama lainnya. Itu kembali kepada kretria induvidu masing-masing lah..yerk..Kalau ingin berisiko kecil masuk saja simpanan-simpanan di bank atau ASB..Kalau inginkan sesuatu berisiko tinggi join saja HYIP atau saham-saham atau produk bursa yang berjangka…Pentingnya adalah DISPLIN atau management risk ..oklah pesanan ini adalah buat diriku.

Bagaimana dengan forex trading? Kerana tergolong sebagai produk pelaburan berjangka (index, komoditi dan forex), maka forex trading bersifatnya high risk..Salah satu yang tertinggi diantara instrumen pelaburan kewangan lain.

Beberapa faktor risiko yang harus anda ketahui sebelum terjun dalam forex trading :

• Memiliki kemungkinan kehilangan dana 100%

• Arus dana sangat cepat (very liquid)

• Tidak ada panduan trading yang boleh menjamin yang anda pasti untung 100%. Ada banyak panduan trading yang bagus namun tidak ada satu pun yang dapat menjamin pasti untung 100%.

Suatu ketika dulu pernah diadakan pengundian oleh salah satu forum forex terkenal di dunia, Moneytec. Pooling tersebut ditujukan kepada para trader yang masih aktif berurusniaga.

Pertanyaan pada pooling tersebut hanyalah satu saja : Selama mereka aktif bergiat dalam urusniaga FOREX…Adakah mereka mengalami keuntungan atau sebaliknya mengalami kerugian?

Resultnya 60 % Mengaku bahawa jika kira-kirakan, mereka masih mengalami kerugian dalam bertrading.Bakinya 40% telah berhasil mengembangkan pelaburan dari 10% hingga 400% sebulan.

Namun yang menyedihkan dari 60% yang mengalami kerugian/ loss, 90% diantaranya adalah para pendatang baru!

Itu sebabnya ‘coretan pedagang’ ini hadir ke hadapan Anda. Isi dari coretan ini memang ditujukan bagi mereka yang mencari-cari pengetahuan dalam dunia forex dan ingin kongsi-kongsikan dengan pencoret ini.

Forex trading bukanlah sebuah “quick rich scheme” [Skim Cepat Kaya] yang dapat membuat anda kaya dengan sekelip mata tanpa harus bekerja keras. Tidak. Itu mimpi!

Tidak ada keberhasilan tanpa kerja keras. Kerja keras merupakan bahagian yang memang tidak terpisah dari mereka-mereka yang mengalami kebebasan kewangan dalam hidupnya. Termasuk mereka yang ingin berjaya melalui forex trading. Diperlukan kerja keras untuk mempelajari analisa dan perilaku ‘market’ sehingga kita dapat menebak arah pergerakan harga dengan tepat dan menguntungkan. Begitu juga diperlukan daya kekuatan mental yang kuat dalam mendidik jiwa dengan kesabaran,tidak tamak ketika trading dan perkara-perkara yang tidak sesuai dengan yang kita harapkan.

Bertanyalah pada trader-trader sukses yang anda kenal, apakah mereka pernah mengalami jatuh bangun dalam trading mereka. Dan jawabannya hampir pasti adalah YA. Kesuksesan hanyalah disediakan bagi mereka yang mahu berusaha dan belajar terus menerus memperbaiki dirinya.

Baiklah berkenaan dengan resiko yang harus dihadapi jika kita hendak memulakan pelaburan di forex, diperlukan membuangkan anggapan untuk memperkecilkan atau berpandangan negatif, bahkan membalikkan posisi kita yang tadinya negatif menjadi kembali positif dan memperolehi untung.

Berikut beberapa tips dan pengurusan risiko yang boleh diambil:

1. Cut Loss: Merupakan aksi menutup posisi kita yang berlawanan dengan pergerakan harga pasaran. Cut loss digunakan untuk membatasi atau menutup kerugian yang dialami sehingga tidak menimbulkan kerugian yang lebih besar lagi.

Sebagai contoh, katakanlah kita sedang membuka posisi kita pada GBP/USD Open Buy pada harga 1.8000.

Membuka posisi Buy bererti kita mengharapkan harga naik melebihi 1.8000 sehingga kita memperolehi keuntungan. Harapan kita harga bergerak ke 1.8100 sehingga kita dapt memperolehi profit 100 point / pips. Namun apakan daya, tiba-tiba…ternyata harga bergerak berlawanan dari arah yang kita harapkan. Harga bergerak turun terus menerus dari 1.8000 menjadi 1.7980 dan masih menunjukkan arah untuk turun lagi.

Maka,daripada kita terus mengalami kerugian selanjutnya dan akhirnya mengalami margin call maka lebih baik kita menutupi posisi tersebut, meskipun kita menanggung kerugian 20 point /pips [1.8000 menjadi 1.7980 = -20 point). Aksi ini dinamakan CUT LOSS iaitu menutup kerugian dan mencegah kerugian yang lebih besar.

2. Switching : Aksi ini juga mirip dengan CUT LOSS, namun bezanya setelah menutup posisi kita yang merugi, kita membuka posisi baru dengan arah yang sama dengan pergerakan harga pasar.

Pada kelakuan yang sama dengan CUT LOSS diatas, maka kita menutup posisi kita di 1.7980 lalu kita membuka sebuah posisi baru Open Sell karena harga cenderung untuk mengalami penurunan.

Dengan demikian jikalau harga terus turun katakanlah mencapai 1.7900 maka secara keseluruhan kita mengalami loss 20 point namun memperoleh profit sebesar 80 points (1.7980-1.7900 = 80) sehingga total kita masih memperoleh profit 60 points.

3. Averaging : Cara ini memerlukan modal ekstra untuk mempertahankan posisi yang telah kita buka yang ternyata bergerak berlawanan dengan harga pasar.

Katakanlah dalam keadaan yang sama dengan contoh Cut Loss diatas, maka jika kita hendak melakukan aksi averaging maka kita membuka posisi baru namun dalam hal ini tidak seperti switching yang menutup posisi kita yang mengalami kerugian lalu membuka posisi baru yang berlawanan dengan posisi kita yang sebelumnya dengan alasan harga telah bergerak turun.

Pada averaging kita tidak menutup posisi kita yang telah dibuka [pada keadaan ini Open Buy] bahkan kita menambahkan lagi dengan membuka posisi baru dengan arah yang sama iaitu Open Buy kembali!

Mengapa demikian? Bukankah kita telah melakukan Open Buy sebelumnya dan mengalami kerugian, lalu mengapa kita melakukan Open Buy kembali? Alasannya, kita berharap kerana harga telah turun maka harga akan kembali naik sehingga ketika kita melakukan aksi Open Buy yang kedua diharapkan harga bergerak naik bahkan melampaui Open Buy kita yang pertama sehingga kita memperoleh keuntungan ganda.

Ketiga-tiga perkara [Pengurusan Risiko] diatas sangat sederhana dan mudah untuk dilakukan. Jadi, betapa sayangnya kita mengalami kerugian hanya kerana kita tidak mengetahui hal diatas. Namun apakah dengan mengetahui ketiga management risiko tersebut kita semestinya tidak pernah mengalami loss?

Jawapannya tentu saja TIDAK. Kalau kita cermat dan tenang, ketiga-tiga pengurusan risiko diatas bertumpu pada satu keadaan : Kemampuan kita menganalisa pergerakan harga. Ya, memang itulah intipati dari forex trading.

Management risiko bahkan tidak pernah menjadi efektif apabila kita tidak mampu melakukan analisa dengan benar dan tepat. Jadi, mengetahui analisa adalah keharusan dalam memulai pelaburan di forex trading.

Masih banyak yang harus dipelajari dalam memasuki dan melabur didunia forex. Kita baru saja mempelajari faktor luar dari pelaburan ini. Teruskan pembacaan disini…

Posted on July 15, 2006, in Belajar Forex Marketiva, Forex Trading. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Salam bro, dah tak trade forex dah kee…tgkkan post date dari 2006 confirm bro mmg otai forex ni…bagitalah tips2 baru. Okey,slmt beraya sakan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: