Kuliah Candlestick-1


Grafik Candlestick ni tersohor laa dalam dunia memorex..sebab senang nak tgk..Sebenarnya ada lagi jenis-jenis grafik seperti bar chart, dot chart, line chart, dan lainnya. Tapi yang paling representatif candlestick ini.bagi aku dok memorex pun best pakai yang..aku panggil batang lilin..kalau lilin HITAM tu dalam keadaan BULLISH atau naik dan lilin putih dikatakan BEARISH atau turun.cam tulah isyarat pergerakan harga di market FOREX.

Interpretasi candlestick mengikut “pattern” yang ada. Candle yang berwarna hijau [HITAM] artinya harga bergerak naik atau closing price lebih tinggi nilainya dibanding opening price.

Sebaliknya, candle berwarna merah[PUTIH] artinya harga bergerak turun atau clsoing price lebih rendah nilainya dibanding opening price.

Lalu apa garis vertikal diatas dan dibawah pada candle itu? Itu adalah highest price dan lowest price selama period yang diberikan. Dalam contoh dibawah adalah harga terendah dan tertinggi untuk setiap jamnya kerana periode yang digunakan adalah per/jam.

Jika memakai istilah Bullish dan Bearish maka yang berwarna hijau adalah Bullish pattern dan yang berwarna merah adalah Bearish pattern. Untuk lebih jelasnya perhatikan gambar dibawah ini:

Image

 

cs4

Jangan hairanlah kalau anda menemui warna yang berbeza untuk kedua harga diatas misalnya biru dengan merah atau HITAM DAN PUTIH. Tidak masalah, bergantung masing-masing chart provider dalam memberikan warna.

Sebenarnya Grafik Candlestick ini dicipta pada abad ke 17 oleh orang-orang Jepun yang awalnya digunakan untuk memantau pergerakan harga pada produk-produk komoditi.

Manakala Steven Nison dikenali sebagai orang pertama yang mempopularkan chart model ini. Sifatnya yang sangat representatif kerana terdiri dari High, Low, Open dan Closing Price membuat grafik ini paling populer dipakai oleh Penganalis forex [Aku panggil penorex lah]. Jika Anda terbiasa dengan produk-produk sekuriti, grafik ini tidak pernah digunakan untuk memantau harga. Kenapa? kerana harga sekuriti hanya memerlukan closing price saja tidak seperti pada forex trading. Produk sekuriti atau komoditi cam saham kopi,gula dan sebagainya laa tue..

Untuk memulai suatu analisa, kita semestinya mampu membaca grafik terlebih dahulu. Grafik yang biasa dipakai adalah sebuah grafik sederhana antara harga vs waktu.

Garis “X” sebagai waktu dan Garis “Y” sebagai harga.

Perhatikan gambar dibawah ini. Ini disebut “Candlestick Chart” karana bentuknya yang seperti lilin. Grafik, saya menggunakan platform atau perisian dari metatrader4 yang boleh dimuat-turun secara percuma saja.http://www.metatrader4.com/

Candlestick

Ini pula adalah candlestick untuk USD/JPY dengan period Daily/Harian/D1.

cs2

Bacaannya: Pada tarikh 25 terjadi penurunan harga dibandingkan hari pembukaannya iaitu dari 112.88 ke 111.76. Ini menunjukkan ada perubahan harga sebanyak 1.12 point pada tanggal 25 tersebut.

Pada hari berikutnya iaitu tanggal 26 terjadi kenaikan harga iaitu dari 111.76 menuju ke 112.69 .Begitulah seterusnya.

Posted on July 13, 2006, in Belajar Forex Marketiva. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: