Blog Archives

Bagaimana Melajukan PC Dan Internet ?

Lama xbuat tutorial rasanya pas melihat rintihan warga jiwang di seksyen Computer & Internet, aku akan beri panduan cam ner nk melajukan komputer (PC) anda dan juga tuk melajukan Internet bagi memudahkan anda melakukan kerja harian ngan senang dan cepat.

Dalam panduan nie ia terbahagi kepada 2 peringkat:

1. Menggunakan windows build-in softwares (Iaitu software yg dtg ngan windows anda)
2. Software 3rd party (Iaitu antara software2, demo, shareware, trialware dan freeware)

A: Software Windows:

1. Disk Cleanup
2. Disk Defragmenter

Aku mulakan ngan 2 build-in software yg ader dlm windows anda tuk peringkat pertama.

1. Disk Cleanup

i). Aper tu disk cleanup? Leh anda rujuk sini dan ikut kaedah cam ner nk access disk cleanup:

Cam ner nk guna disk Cleanup secara efficient? Begini caranya:

IPB Image

ii). Pas anda habis bersihkan pc, RESTART pc anda.

2. Disk Defragmenter

i). Aper tu disk defragmenter? Leh anda rujuk sinie dan ikut kaedah cam ner nk access dan clean.

CODE

ii). Cam ner nk guna disk Cleanup secara efficient? Begini caranya:

IPB Image

IPB Image

IPB Image

iii). Pas anda buat, sila restart pc buat kali pertama. Bila anda dah buat kali pertama anda dinasihatkan buat kali kedua dan kali ketiga bagi mengoptimumkan prestasi HDD anda. Walaupun anda menerima kotak dialog cam dlm gambar ketiga diatas, dinasihatkan ignore tuk kali kedua dan ketiga.

iv). Restart pc anda pas abis defragmenting.

v). Kedua software diatas tuk membersihkan dan optimumkan HDD anda supaya read+write access lancar dan tanpa lagging biler access sesuatu file/folder.

B). Software 3rd Party iaitu perisian yg bukan dari windows.

3. TuneUp utilities 2008
4. System Mechanic 7.5.9.1
5. Cfos Speed 4.21
6. TCPIP Patcher
7. Raxco Perfect Disk 2008

5 software diatas lak agak complicated tuk aku bincangkan disini sbb image yg byk xleh aku post dlm satu topic. Tapi secara ringkas aku akan beri panduan cam ner nk guna kelima software diatas.

3. TuneUp utilities 2008 – Amat user friendly dan senang nk guna, tuk optimumkan prestasi anda leh rujuk tutorial aku mengenai tuneup utilities 2006 kat sini:

http://forum.jiwang.org/panduan-Cam-Ner-Nk-Configure-Tuneup-Utilities-2006-t5262.html

i). Kaedahnya sama jer cuma GUI jer lain, rajun rajin laa belek setiap fungsi yg ader dlm versi baru nie.

ii). Pas buat sila restart pc anda.

4. System Mechanic – Satu software sejak lama versi 3.6 aku gunakan sehingga versi skrang yg dah masuk versi 7.59.1. Software nie cukup berkuasa tuk buat segala tweak dan optimization atas sesuatu pc.

i). Cara nk buat, Gunakan analyzer dan buat Total Optimization seterusnya restart pc.

ii). Tuk abiskan Total Optimization sekurang kurangnya 2 Jam diperlukan bergantung gak ngan kelajuan pc anda dan RAM yg anda ader. Ia juga bergantung pd seteruk maner HDD anda ader system clutter yg byk.

iii). Jadi tuk menggunakan total optimization nie, anda digalakkan tutup AV/IS anda, dan sume background application yg running kat system tray. Dan buat pd waktu anda tidak menggunakan computer.

iv). Pas buat, sila Restart pc anda. Anda 100% leh tgk peningkatan prestasi kelajuan pc anda.

5. Cfos Speed - Software nie lak tuk optimumkan penggunaan internet anda. Maksudnya download/upload anda dpt diguna penuh ngan menggunakan software nie.

i). Cara nk guna, senang jer, install dan biar ia dlm keadaan default.

ii). Jika anda nk, katakan cam aku laa, aku guna download dan upload yg byk pd masa serentak. Download movies guna IDM (Internet Download Manager) dan pd masa yg sama mengUPLOAD benda atau streaming video dari internet secara live contoh cam Youtube. Jd, tuk jalankan sume tu serentak, aku perlu berikan perhatian pd sesuatu software.

iii) Dlm konteks nie, IDM aku jadikan priority tinggi dan HTTP request tinggi dan Streaming media tinggi dlm settings Cfos nie. Tuk access settings amat mudah right click icon kat system tray dan masuk options tuk configure aper benda korang nk utlitise dahulu.

iv) Jika dah set sume ngan betul pasti connection internet anda TIDAK terganggu jika anda download dan stream pd masa yg sama. Cth ader kala org download dari IDM pas tu kata loading website lembap laa, jadi dlm keadaan nie, Cfos memainkan peranan tuk optimize sume process yg berkaitan ngan download/upload yg berlaku dlm pc anda.

6. TCPIP Patcher – Aper lak benda nie? Ia digunakan tuk patch TCPIP limit yg default pd system windows yg defaultnya ialah 10 con-current connection. Patcher nie digunakan tuk bypass 10 connection ker baper byk connection yg anda nk. Lebih tinggi nilai lebih cepat connection sbb byk port leh dibuka ngan nilai yg tinggi.

i). Cam ner nk gunakan nie? Download secara direct dari sini:

ii) Cam ner nk install? senang jer, double click file EXE dan satu kotak itam akan muncul, pilih baper conenction yg anda nk ubah. Katakan laa, cam aku, aku guna 70,000 connection dlm windows vista sp1. Anda leh letak nilai cam 50,000 atau 10,000 atau even 1,000. Tp nilai connection mesti xleh 70,000.

iii). Pas anda masukkan nilai sila restart pc dan jika anda dpt kotak attention menyatakan tuk masukkan cd windows, anda tekan cancel dan teruskan ngan execute command tersebut.

iv) Patcher nie byk membantu dlm dunia torrent.

PS: Link patcher diatas KHUSUSNYA tuk windows XP, XP2, XP3. BUKAN tuk VISTA. Tuk vista aku akan beri panduan lain sbb bukan sajer patcher yg perlu tp ader byk lg setting dlm Vista perlu ubah. Aku akan wujudkan topic berasingkan ttg patcher nie kemudian khasnya tuk Vista.

7. Raxco Perfect Disk 2008 – Software yg paling efficent tuk defrag HDD. Gunakan software nie pas menggunakan 6 software diatas. Software nie adelah yg terakhir anda gunakan dlm topic nie.

i). Edisi 2008 perfect disk ader byk perubahan, dikategorikan dlm 3 peringkat, SmatPlacement, Consolidate Free Space dan Defrag Only.

ii). Pas install, click pilihan SmatPlacement dan analyze seterusnya defragment. Pas abis restart pc.

ii). Diikuti ngan Consolidate Free space dan analyze seterusnya defragment. Pas abis restart pc.

iv) Defrag Only tu anda leh buat pas seminggu.

Tu laa dier secara ringkas 7 software yg leh melajukan pc anda dan melajukan @ mengoptimumkan prestasi internet anda.

Jika ada soklan sila post aper yg anda rasa lom paham dan aku akan cuba bantu anda sebaik mungkin.

Lupa satu benda….Sebelum menggunakan 7 software tu, anda perlu update windows anda menggunakan Microsoft Windows Update. Pilih sume update dari Critical, Optional. TAPI jika ader update dari Hardware pastikan anda berwaspada tuk update, kekadang update hardware ialah dari Microsoft sendiri dan selalunya akan suah update driver graphic anda. Pastikan enable system restore dahulu sebelom buat update tersebut.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.